Створено надстабільні перовскітові сонячні елементи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено надстабільні перовскітові сонячні елементи

Технології&Авто
1848
Фахівці Федеральної політехнічної школи Лозанни (EPFL, Швейцарія) розробили недорогий надстабільний перовскітовий сонячний елемент, що більше року зберігає свою продуктивність на рівні 11,2%.
Перовскітові сонячні елементи — дешеве і ефективне джерело сонячної енергії з величезним потенціалом для комерціалізації. Але навіть незважаючи на те, що деякі з них досягають ККД 22%, їх робоча стабільність не дотягує до ринкового рівня. Варіантів вирішення цієї проблеми безліч, але вона все ще стоїть на шляху впровадження перовскітової технології у виробництво.
Лабораторія Мохаммада Ходжи Назіруддіна з EPFL у співпраці з компанією Solaronix виготовила гібридний двовимірно-тривимірний перовскітовий сонячний елемент. Він поєднує підвищену стабільність двомірних перовскітів з тривимірною формою, яка ефективно поглинає світло всього видимого спектру і передає електричні заряди. Дослідження опубліковане в журналі Nature Communications.
Таким чином, вчені змогли створити надстабільні сонячні елементи розміром 10 на 10 см в квадраті і використовуючи для цього промислові технології друку. В результаті комірки пропрацювали більше ніж 10 000 годин з постійною ефективністю 11,2% і нульовими втратами в продуктивності в стандартних умовах.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас