Новий вид афер з кредитами: у киян вибивають фіктивні борги з відсотками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий вид афер з кредитами: у киян вибивають фіктивні борги з відсотками

Кредит&Депозит
1788
До редакції столичного видавництва звернувся киянин, який став жертвою шахрайства. На його ім’я фіктивна фірма взяла кредит у банку, і тепер колектори вимагають повернути борг з відсотками. За словами потерпілого, обдурених може виявитися сотні людей.
“Винен” 26 тисяч
Як розповів киянин Леонід Мороз, який став однією з жертв аферистів, на початку місяця він отримав лист від колекторського агентства «з вимогою повернути банку «Київська Русь» борг за кредитом, який нібито брав у 2014 році. «До того ж за три роки «накапав» відсоток за прострочення непогашення кредиту і, загалом, я повинен 26 тис. грн», — розповідає Леонід. Однак він стверджує, що ніяких кредитів не брав. Чоловік почав розбиратися в цій ситуації і з’ясував, що в 2014 році банк «Київська Русь» видав кредитні картки для співробітників якогось «ТОВ», одним з яких значився і Леонід Мороз.
«Я ніколи не працював у цій фірмі і навіть не знав про її існування», — стверджує він. За словами Мороза, банк надіслав йому копію договору про отримання кредитної картки, підпис на якому схожий на його. Він вважає, що хтось у банку просто скористався його персональними даними і вніс їх у фальшивий договір. Адже саме в 2014-му Мороз закрив депозит в цьому банку, і, звісно, у його базі були дані: копії паспорта, ідентифікаційний код та анкета. Зараз Мороз подав заяви в поліцію і в суд і вже заплатив за експертизу підпису на договорі 2 тис. грн. «Мені вкрай важливо, щоб суд визнав мою невинність перед банком. Адже якщо на мені буде висіти непогашений кредит — в майбутньому виникнуть проблеми з придбанням житла або оплатою навчання дитини. Банки не надто хочуть видавати кредити людям, у яких є проблеми з іншими банками. А про те, щоб влаштуватися на роботу в ЄС, з претензією банку — взагалі можна забути», — говорить він.
Як з’ясувалося, Леонід Мороз — не єдина жертва аферистів. Згідно з Єдиним держреєстром судових рішень, Печерським судом Києва розглядається кримінальна справа, в якій керуючий Київським центральним відділенням банку «Київська Русь» О. та директор ТОВ «Градосвіт» Б. підозрюються у злочинній змові з метою незаконного виготовлення та отримання платіжних карток банку на 421 людину, які начебто є працівниками «Градосвіта», і протягом 2014 року через термінали банку заволоділи коштами банку на загальну суму 14 406 млн грн.
При цьому сам банк знаходиться в стадії ліквідації. На сайті банку розміщено оголошення, в якому сказано, що він припинить існувати 16 липня 2018 року. За телефоном гарячої лінії банку підтвердили, що це дійсно так. «У нас вже не працює частина відділів, і прокоментувати ситуацію нема кому», — сказали нам.
Без банкірів не обійшлося
Експерти видання вважають, що без участі банкірів не обійшлося: «Швидше за все, не обійшлося без участі представників банку. Адже у разі видачі кредиток приватним особам людей запрошують до менеджера і кожного фотографують, що не є обов’язковим для видачі карток співробітникам фірм. Компанія може передати пакет документів з анкетами та персональними даними співробітників — і банк видасть представнику компанії кредитки для всіх співробітників без їхньої особистої присутності».
За словами експертів, найчастіше махінації відбуваються в банках, які знаходяться в стадії ліквідації, їх співробітники перед звільненням хочуть зірвати великий куш. Згідно з останніми дослідженнями асоціації, близько 80% звернень громадян до кіберполіції пов’язані з платіжним шахрайством.
“Крапку у справі поставить експертиза”
Наше джерело в поліції каже, що з такою схемою шахрайства ще не стикалися. «Раніше часто видавали кредити бездомним або шахраям з підробленими паспортами. Але щоб так, з розмахом, відразу на всіх співробітників неіснуючої фірми — про таке я не чув. Думаю, тут не обійшлося без участі співробітників банку», — розповіло нам джерело. Водночас адвокати кажуть, що у постраждалих — великий шанс довести в суді свою невинність. «Крапку у справі поставить почеркознавча експертиза, яка зі 100% точністю покаже, чи справжній підпис на договорі», — сказав адвокат Володимир Корнієнко.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас