Порошенко розповів, що означає для України рішення Стокгольмського трибуналу щодо газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко розповів, що означає для України рішення Стокгольмського трибуналу щодо газу

Енергетика
1372
Президент України Петро Порошенко розповів, чому перемога НАК “Нафтогаз” в Стокгольмському трибуналі важлива для України.
Про це президент написав на своїй сторінці в Facebook.
“Щойно голова НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв поінформував мене про те, що НАК “Нафтогаз” виграв найбільший комерційний спір”, – написав президент.
Порошенко зазначив, що положення контракту з російським “Газпромом” “бери або плати” було скасовано.
“У задоволенні вимог російського “Газпрому” платити за газ на підставі “бери або плати” відмовлено. Це принцип, нав’язаний Україні Росією і безвідповідально прийнятий українськими учасниками переговорів в 2009 році. Завдяки йому мільйони українців були пограбовані на мільярди доларів”, – заявив Порошенко.
Рішення трибуналу, як розповів президент, також дає право “Нафтогазу” вимагати зниження ціни на газ за контрактом з “Газпромом” за умовами ринку.
“Таким чином, вартість газу буде визначатися не Кремлем, а виключно прозорим і вільним ринком. Це важливий крок на шляху до енергетичної безпеки. Москва вперше втрачає можливість використовувати газ як зброю політичного тиску і шантажу”, – прокоментував даний пункт Порошенко.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас