Використання VPN несе загрозу як персональній, так і державній кібербезпеці користувачів - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Використання VPN несе загрозу як персональній, так і державній кібербезпеці користувачів - експерт

Технології&Авто
6908
Бездумне використання VPN несе загрозу як персональній кібербезпеці користувачів, так і корпоративній і державній кібербезпеці.
Про це в ході конференції «Персональна кібербезпека у контексті нових загроз, які виникли на фоні блокування Інтернет-контенту» заявив голова Комітету ІнАУ з питань доступу до інфраструктури телекомунікацій Анатолій Пятніков.
“Передусім це стосується користувачів мобільного доступу”, – каже експерт.
За його словами, 20-30% користувачів соцмереж уже встановили VPN-клієнти, які дають змогу обходити блокування.
Голова Правління ІнАУ Олександр Федієнко зазначив, що оператори телекомунікацій кожен в рамках свого розуміння виконують Указ Президента України №133/2017 від 15.05.2017 року (щодо санкцій, в частині заборони надання послуг з доступу користувачам до інтернет-ресурсів). Але документ не містить термінів виконання, відсутня методика технічного блокування ресурсів. Оператори чекають роз’яснень. При цьому месседж влади громадянам щодо необхідності відмови від російських соцмереж донесено, а суспільство за тиждень виконало 10-річний план обізнаності в питаннях функціонування Інтернету і механізмах обходу блокувань.
Директор по роботі з учасниками Київського відділення ISACA Гліб Пахаренко звернув увагу на те, що рішенню про блокування інтернет-ресурсів мав передувати аналіз очікуваного зиску і наслідків для людей, інфраструктури, бізнес-процесів. Але такого публічного аналізу немає.
“Система кібербезпеки України має багато ризиків, серед яких – нестача кваліфікованих фахівців, безлад в технологічних рішеннях, використання неліцензійного ПЗ, відсутність правильних налаштувань безпеки. На цьому фоні зиск від закриття ряду ресурсів незначний”, – зазначив він.

Довідка Finance.UA:

  • Петро Порошенко 15 травня ввів в дію рішення РНБО про санкції проти соціальних мереж “ВКонтакте” і “Одноклассники”.
  • Санкції також діють стосовно “Мейл.ру”, “Яндекс” і їхніх сервісів. Доступ до всіх сервісів “Яндексу” і Mail.ru заборонений на три роки.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас