Польща найбільше виграла від економічної кризи в Україні – Financial Times — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща найбільше виграла від економічної кризи в Україні – Financial Times

Світ
3964
Майже 1,3 млн українців в минулому році отримали реєстрацію з тимчасовим правом на роботу в Польщі, ще 116 тисяч отримали довгострокове право на роботу.
Обидва показники збільшилися в шість разів у порівнянні з 2013 роком – перш за все, через економічну кризу, яка почалася після прозахідної революції в Україні в 2014 року і конфлікту на Донбасі, що розпалює Росія.
Для уряду Польщі приплив українців виявився політично і економічно вигідним. Він допомагає парирувати критику Євросоюзу з приводу відмови Варшави прийняти за квотою близькосхідних мігрантів, а також компенсує брак робочої сили, який з’явився після від’їзду 2 млн поляків далі на Захід у пошуках більш високих зарплат.
Однак в Західній Європі є побоювання, що з початком безвізового в’їзду для українців з наступного місяця аналогічний потік рине і в інші країни. Польща, що частково відкрила свій ринок праці для України, може залишитися винятковим випадком.
Тісні культурні зв’язки і мовна схожість ведуть до того, що українці легко асимілюються.
Томаш Велядек, економіст польського походження в лондонському Barclays, стверджує, що українці в Польщі отримують ті ж робочі місця, які польські мігранти отримують в Німеччині – перш за все в сфері послуг, в готельному і ресторанному бізнесі.
За його підрахунками, приплив українців призвів до уповільнення зростання зарплат в Польщі. Це добре з точки зору конкуренції і залучення інвесторів, але може привести до посилення відтоку польських іммігрантів на Захід.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас