Олександр Рудь: Санкції щодо "1С". Виклики та перспективи для ринку ERP-систем України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олександр Рудь: Санкції щодо "1С". Виклики та перспективи для ринку ERP-систем України

Фондовий ринок
1303
Компанія «1С» з 16 травня 2017 року перебуває під санкціями в Україні. Чи дає це шанс для створення вітчизняних ERP-систем, чи тільки відкриває можливості для активізації постачання зарубіжних аналогічних продуктів?
В Україні працює близько 500 компаній, які є дилерами або франчайзероми програмних продуктів фірми «1С». З введенням санкцій у користувачів системи виникають логічні запитання: «чи Можна далі користуватися продуктами компанії? Що загрожує за використання програми, якщо вона придбана і обслуговується фірмою, яка не потрапила в санкційний список?» тощо.
В першу чергу користувачам ПЗ «1С» слід пам’ятати: під санкції потрапив не програмний продукт «1С», а саме юридична особа – виробник програми (ТОВ «1С» в РФ) і деякі юрособи в Україні – великі франчайзери, дилери та дистриб’ютори продукту.
«1С» є програмним забезпеченням і підпадає під визначення «комп’ютерна програма», а згідно з обмеженнями, які наклали санкції: передача прав на програмні продукти суб’єктами, які потрапили під санкції, заборонена.
Однак користувачі, які придбали продукти до набрання чинності рішення РНБО, можуть і надалі користуватися своєю копією програми без обмежень.
Також на практиці досить поширений варіант, коли придбано ПЗ «1С», а його обслуговування і доробку здійснює, наприклад, ФОП, яке не пов’язане ні з ТОВ «1С», ні з іншими дилерами, дистриб’юторами або франчайзерами (які під санкціями), то притягнути ФОП в контексті порушення санкційних заборон неможливо.
Незважаючи на це, багато компаній замислюються над можливими альтернативами «1С».
Серед аналогів:
«Парус» – Великий російський конкурент «1С». Корпорація «Парус» також потрапила під санкції. Вона надає різні системи для управління підприємством, його документообігом, фінансами, активами, логістикою, персоналом.
«Галактика», «Летограф», «Корус Консалтинг СНД» – компанії, які працюють в сфері систем управління ресурсами для підприємств, управління документами та автоматизації бізнес-процесів – теж потрапили в санкційні списки.
SAP Busines One – рішення орієнтоване на підприємства середнього і малого бізнесу функціонал якого, спрямований на швидку оптимізацію внутрішніх бізнес-процесів та управління ресурсами з метою прискорення зростання компанії.
Це рішення має як локальну, так і хмарну версію, відрізняється відносно середньою ціною, однак має обмежену функціональну адаптацію деяких зон бухгалтерського та кадрового обліку відповідно до законодавства України.
Microsoft Dynamics NAV – інтегрована система управління підприємством для середнього і малого бізнесу. Система охоплює всі галузі управління: виробництво та дистрибуцію, ланцюжки поставок і проекти, фінанси та засоби бізнес-аналізу, взаємини з клієнтами і персоналом.
Рішення відрізняється функціональністю і підтримкою різних мов і законодавчих вимог, в т. ч. українських.
Однак вартість даного рішення для малого і середнього бізнесу порівняно висока, а враховуючи функціональний набір, терміни впровадження можуть бути досить тривалими, що пропорційно відбивається на вартості впровадження.
Серед вітчизняних розробників продуктів категорії ERP систем варто відзначити компанію IT Enterprise.
Які тренди на ринку ERP повинні враховувати вітчизняні розробники?
В першу чергу збільшення інтересу з боку користувачів до хмарних технологій і SaaS-рішень, які дозволяють скоротити бюджети на ІТ, підвищують надійність, доступність і універсальність.
Основний чинник формування тренду – мобільність ERP і доступність рішення на кожному пристрої, збільшення обсягів даних і, як наслідок, наявність функціоналу бізнес-аналітики, широкі можливості інтеграції, спрощення в налаштуванні ERP-рішення.
У перспективі 1-3 роки ситуація, що склалася на ринку ERP-систем, дає гарну підмогу для створення конкурентного українського продукту в сегменті «ціна – функціональність – зручність».
Олександр Рудь, керівник з корпоративного бізнесу Kreston GCG
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас