У МОЗ обіцяють, що «гроші ходитимуть за пацієнтами» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У МОЗ обіцяють, що «гроші ходитимуть за пацієнтами»

Особисті фінанси
720
Розмови про те, що реформа системи охорони здоров’я “забере” субвенції у регіонів – це маніпуляція.
Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.
У відомстві пояснили, що в рамках реалізації медичної реформи повинен бути змінений канал фінансування установ охорони здоров’я.
Від застарілого радянського утримання лікарень (розподілу за нормативами через інструмент субвенцій) держава переходить до нової моделі – «гроші йдуть за пацієнтом».
Це означає, що кошти приходять прямо в лікарню за виконану роботу за тарифом, який покриє всі витрати на надання послуги.
Виходить, що обсяг грошей для окремо взятої лікарні збільшиться, але виплачений буде за фактично виконану роботу.
Перехід на повну оплату за послуги буде поступовим і почнеться тільки в 2019 році.
Між лікарнею і грошима не буде посередників, адже кошти будуть виділятися з національного рівня на однакових для всіх умовах.
Як повідомляють у МОЗ, можливості розподілити кошти між лікарнями непрозорим способом не буде. Вони не будуть “затримуватися” в бюджетах різних рівнів, і не буде чиновників, які будуть вирішувати, кому скільки виділити. Всі кошти, призначені в державному бюджеті на медичні послуги для громадян, зберігатимуться на казначейських рахунках, а оператором цих коштів стане Національна служба здоров’я України. Вона буде зобов’язана здійснити оплату за єдиними для всіх справедливими тарифами і тільки на одній підставі: надання лікарнею реальних медичних послуг.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас