Кабмін зобов'яже облгази платити за використання газорозподільних мереж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін зобов'яже облгази платити за використання газорозподільних мереж

Енергетика
432
Міністерство енергетики та вугільної промисловості розробило договір, яким буде врегульовано платне використання газорозподільних мереж (ГРМ) і направило їх компаніям-операторам ГРМ (облгазам).
Про це повідомили в прес-службі міністерства з посиланням на слова профільного заступника міністра енергетики Ігоря Прокопіва.
«Міністерство вдалося до таких заходів: перший – провели переговори з представниками операторів ГРМ. Другий – погодили текст договору, яким буде регулюватися платне використання державного майна», – зазначив Прокопів.
За його словами, 24 травня з боку міністерства були підписані екземпляри цих договорів і розіслані операторам ГРМ.
«Міненерговугілля зробило публічну оферту. Ми очікуємо, що оператори в установлений законом термін, зі свого боку, підпишуть зазначені договори», – сказав заступник міністра. За словами Прокопіва, також Міненерговугілля закінчує щорічну інвентаризацію ГРМ. «Майже всі компанії-оператори ГРМ своєчасно подали необхідні документи для реалізації цього процесу», – зазначив він.
Нагадаємо, закон «Про ринок природного газу», який регламентує впровадження ринкових принципів на ринку газу, був прийнятий в 2016 році і набрав чинності з 1 жовтня минулого року. Згідно з цим документом, ГРМ повинні бути взяті в оренду компаніями-операторами, а не використовуватися, як зараз, на умовах договорів відповідального ведення, які вже скасовані Кабміном.
За інформацією деяких народних депутатів, можливі надходження в бюджет 2017 року в разі введення орендної плати складуть понад 700 млн грн. 21 лютого Кабмін затвердив проект типового договору оренди ГРМ і примірного договору експлуатації цих мереж, які необхідні для подальшої передачі ГРМ в оренду компаніям-облгазам, а також доручив Фонду держмайна і Міненергогуля провести інвентаризацію цих активів до кінця 2018 року.
В кінці лютого Кабмін доручив Міненерговугілля до 10 березня 2017 року укласти з облгазами договори на експлуатацію цих мереж, а також розірвати чинні. Пізніше граничний термін укладення договорів був перенесений на 10 квітня 2017 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас