Різкий зліт криптовалют: чим небезпечна ця бульбашка? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Різкий зліт криптовалют: чим небезпечна ця бульбашка?

Фінтех і Картки
2644
Важко передбачити, коли бульбашки можуть лопнути, особливо якщо вони знаходяться всередині одна одної. Це важливо враховувати при розгляді одного з найбільших сплесків номінальної вартості останніх років: ринкова вартість всіх криптовалют світу збільшилася втричі з початку року і сьогодні досягає більш ніж $60 млрд.
Найбільш відомою серед них є біткоїн, особливо після того, як хакери на початку травня зажадали від своїх жертв викуп в анонімних електронних грошах за розблокування комп’ютерних файлів.
Існує не так багато біткоїнів: їх загальна кількість не перевищує 16,3 млн одиниць, а щодня “друкується” всього 1800 нових монет. Однак зростаючий попит призвів до зростання вартості біткоїна до $1830, що на $450 більше, ніж рік тому.
Проблеми на цьому не закінчуються. На початку цього року деякі найбільші біржові майданчики, такі як Bitfinex, зазнавали труднощів зі своїми банками-кореспондентами і не могли проводити платежі в реальній валюті власникам рахунків.
Щоб отримати свої гроші, вони повинні були купувати біткоїни і обмінювати їх десь іще.
Але ринок стає більш зрілим: інституційні інвестори, від компаній з довірчого управління сімейним капіталом до хедж-фондів все позитивніше ставляться до криптовалют, вважає аналітик Cumberland Mining Майк Комаранскі.
Інші чинники, що стимулюють попит, включають коливання китайського юаня, президентські вибори у Франції і меншою мірою хакерські атаки заради викупу, зазначає британський журнал The Economist.
Як не дивно, але найбільша слабкість біткоїна – обмежені можливості системи – також стимулює попит на криптовалюту. Її творці ось вже не один рік сперечаються про те, як розширити систему, яка сьогодні може обробляти лише сім операцій на секунду в порівнянні з тисячами в традиційних платіжних системах.
Навіть до появи побоювання про можливе розділення валюти на два види через розбіжності власники біткоїнов почали вкладати в деякі інші криптовалюти (або “альтернативні монети”), що з’явилися в останні роки.
Портал CoinMarketCap склав список з більш ніж 800 електронних грошей: від ArcticCoin, маловідомої російської валюти, до ZCoin, яка пишається своєю підвищеною секретністю.
Найбільше від неймовірного інтересу до цифрової валюти виграла Ripple, ринкова вартість якої злетіла за один місяць з $2 млрд до $13 млрд, і Ethereum з п’ятимісячним стрибком з $700 млн до $8,6 млрд.
Тим часом, сплеск Ethereum призвів до появи іншої бульбашки. Почуваючись багатшими, власники Ethereum почали інвестувати в так звані Initial Coin Offering (ICO) за аналогом IPO.
Стартапи продають токени, що замінюють валюту, які існують над Ethereum. Тільки в цьому році було проведено 38 подібних ICO, за допомогою яких було залучено понад $150 млн, стверджує дослідницька фірма Smith+Crown. Це ще збільшило приплив грошей в криптовалюти.
Певна частина прибутку повернулася назад в біткоїни та інші альтернативні монети. Торгівля між криптовалютами зросла в десять разів, в середньому до $2 млрд на день, говорить Ерік Вурхіс, засновник ShapeShift, біржового майданчика криптовалют.
Питання не в якщо, а коли розгорнеться ринок. Навіть ревні прихильники криптовалют можуть кинутися до виходу, якщо біткоїн розділиться або якщо один з ICO, які ніяк не регулюються, зазнає фіаско (якщо емітенти, наприклад, зникнуть з грішми). Ціни підуть вниз, якщо регулятори почнуть забороняти такі первинні розміщення.
З іншого боку, незважаючи на те, що сьогодні легко купити криптовалюту на реальні гроші, продати велику суму не так вже й просто, що робить несподіваний відтік малоймовірним.
Зліт цін також вказує на те, що система криптовалют вже не зав’язана лише на біткоїні. І хоча це найбільший гравець в блокчейні і, по суті, є крипторезервною валютою, на нього припадає менше половини загальної ринкової капіталізації всіх криптовалют. Так що в разі обвалу не всі можуть завалитися.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас