Скільки коштуватимуть сонячні дахи від компанії Tesla — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки коштуватимуть сонячні дахи від компанії Tesla

Особисті фінанси
3967
Інноваційні сонячні дахи готові підкорювати світ. Але головне питання полягає в тому, чи вважатимуть покупці виправданою їх високу вартість.
10 травня Ілон Маск анонсував, що покупці можуть зробити попереднє замовлення на інноваційні сонячні дахи.
У листопаді 2016 року Маск – найбільший акціонер Tesla і SolarCity – остаточно отримав дозвіл від інших акціонерів на злиття двох компаній. Угода вартістю близько 2,1 млрд доларів подарувала світу по-справжньому стильні сонячні панелі.
Що ж робить цей продукт привабливим для ринку сонячних панелей і традиційних дахів? Дві речі: дизайн і довічна гарантія.
«Сонячний дах доповнить архітектуру вашого будинку і перетворюватиме сонячне світло на електрику. Вбудований акумулятор Powerwall дозволяє накопичувати енергію протягом дня, після чого її можна використовувати в будь-який час, зробивши так, щоб ваш будинок приносив користь, – йдеться на сайті Tesla. – Скляні сонячні плитки настільки міцні, що йдуть разом з гарантією на час експлуатації вашого будинку.
Разом з 4 типами оформлення – Textured, Tuscan, Smooth і Slate – Tesla пропонує покупцям невеликий, але гарний вибір дизайну.
Раніше сонячні панелі не могли похвалитися чимось подібним. Можливість інтеграції сонячних дахів Tesla майже в будь-який архітектурний стиль переконує багатьох домовласників задуматися про одночасне інвестування в новий дах і чисту енергію. Проте стартова ціна може здатися трохи шокуючою.
Середня площа будинку становить у США 2467 квадратних футів. Згідно з сонячним калькулятором Tesla, встановлення нової системи обійдеться пересічному власникові в 51,2 тис. доларів за 70% сонячного даху. Додайте до цього вартість у 7 тис. доларів акумулятора для накопичення енергії Powerwall (втім, він йде опціонально) — і отримаєте мінімальну вартість встановлення в розмірі 58,2 тис. доларів.
Відсоток сонячних панелей відіграє важливу роль, коли покупці приймають рішення про купівлю системи. Він залежить від потреби домовласника в енергії і поточних щомісячних витратах на електроенергію. Також важливо враховувати, якщо дах частково затінений чи, навпаки, отримує доступ до прямих сонячних променів. У результаті співвідношення сонячних і звичайних панелей може сильно варіюватися, як і ціна.
Наприклад, якщо для типового американського будинку купити тільки 40% сонячних плиток, то ціна знизиться до 36,7 тис. доларів. Разом з акумулятором вартість встановлення складе 43,7 тис. доларів. І багатьом цих 40% може виявитися цілком достатньо.
Tesla на своєму сайті зазначає: «Якщо ви вирішите збільшити площу даху, покритою сонячними плитками, ваш будинок може виробляти більше електроенергії, ніж потрібно. У цьому випадку ви можете не усвідомлювати повну вартість енергії, яку виробляє ваш сонячний дах».
Щоб зменшити шок від вартості, також Tesla анонсувала податкові кредити для покупців сонячних дахів. За 70% сонячної даху домовласники можуть розраховувати на податковий кредит у розмірі 15,9 тис. доларів, тоді як за 40% сума складе 10 тис. доларів. Компанія пояснила, що протягом 30 років 70% сонячного даху можуть виробити енергії на 73,5 тис. доларів. Це означає, що за цей період власник будинку може заробити на даху близько 30 тис. доларів.
Але в будь-якому випадку сонячний дах Tesla обійдеться набагато дорожче, ніж традиційні дахи. Приміром, дах із звичайної черепиці коштує в США від 9 тис. до 14 тис. доларів.
Ще одна проблема – податки на нерухомість. Експерт у сфері технологій Чі Хатчінсон написав на своїй сторінці в Twitter: «Мій будинок площею 2600 квадратних фунтів коштує 200 тис. доларів. Але податок на нерухомість збільшить оціночну вартість будинку на 50%».
Скільки коштуватимуть сонячні дахи від компанії Tesla
Маск швидко і чесно відповів: «Це правда. Економіка поки що не враховує, що будинки можуть коштувати дешево, а податки на нерухомість бути дуже високими».
Однак для американців інвестування в сонячні панелі виглядає досить гарною ідеєю. І мова йде не тільки про можливість встановити стильний новий дах або допомогти зберегти навколишнє середовище. Композитну черепицю необхідно міняти кожні 12-20 років, дерев’яну – кожні 20-25 років, а найбільш розповсюджену в США асфальтову – кожні 15-30 років. Оскільки Tesla надає на свої сонячні дахи довічну гарантію, домовласники можуть не турбуватися про те, щоб регулярно платити істотні суми за заміну черепиці.
Крім того, Tesla обіцяє демонтувати старий дах і взяти на себе розробку дизайну, отримання дозволів, встановлення, експлуатацію та обслуговування нової системи. У компанії говорять, що встановлення даху займе близько тижня.
Сонячний дах коштує приблизно стільки, скільки рік навчання в Гарвардському університеті. Але обидва варіанти – це інвестиції в майбутнє дітей. З цієї точки зору у сонячних дахів Tesla є великі шанси на успіх.
Олексій Мельниченко
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас