Переваги і недоліки життя в Люксембурзі для підприємців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переваги і недоліки життя в Люксембурзі для підприємців

Світ
2681
Люксембург – маленька держава, яку багато хто називає одним з кращих місць для життя в Європі. Але чи так це насправді? Давайте розберемося разом.
Люксембург є столицею Великого Герцогства Люксембург.
Держава межує з такими країнами, як Німеччина, Бельгія та Франція. Основою економіки виступає банківська сфера, також добре розвинена аграрна галузь. Люксембург славиться своєю прекрасною архітектурою і природою. Його вважають однією із найбільш затишних і безпечних європейських держав. Правда, вартість життя тут дуже висока.
У Люксембурзі працюють представництва багатьох глобальних технологічних компаній – Amazon, Microsoft, Oracle, Viber і т. д.
Позитивні сторони
Якісна інфраструктура і хороше географічне розташування
З Люксембургу легко дістатися в будь-яку із сусідніх держав. За пару годин їзди можна потрапити в Бельгію, Німеччину, Францію та Швейцарію. Додатковим плюсом є пересування на автомобілі без будь-яких кордонів.
Населення міста Люксембурга становить приблизно 110 тис. осіб, але воно постійно зростає. За деякими підрахунками, щорічно в Люксембург їдуть близько 15 тис. трудових мігрантів. Це змушує владу активно працювати над поліпшенням інфраструктури.
Місто може похвалитися відмінною системою громадського транспорту, який дозволяє швидко переміщатися по всій території. Крім того, у столиці є безліч зупинок для велосипедів – достатньо заплатити за двоколісний транспорт і користуйся, скільки хочеш.
У Люксембурзі існує особлива схема автомобільних парковок. Власникам машин у столиці ставлять на авто спеціальну позначку, яка дозволяє безкоштовно паркуватися в своєму районі. В інших випадках водій може скористатися безкоштовною парковкою на 2 години за паркінг-диском.
Протягом року після отримання дозволу на проживання потрібно здійснити заміну посвідчення водія, в іншому випадку доведеться отримувати його по-новому. Для здійснення цієї процедури необхідно пройти медичну комісію за 60 євро.
Люксембург – чиста країна. За європейськими мірками тут дешеве пальне. Наприклад, літр дизелю обійдеться в 1 євро. Однак багато грошей іде на утримання автомобіля. Тільки страховка коштує приблизно 1 тис. євро на рік. Істотну суму потрібно заплатити і за техобслуговування. На щастя, хороші дороги і маленька площа країни сприяють збереженню машин.
Пільги та державна підтримка
Люксембург приваблює міжнародні компанії низькими в порівнянні з іншими розвиненими європейськими країнами податковими ставками на прибуток. З урахуванням всіх відрахувань і ПДВ ставка становить 17%. Крім того, інвестори можуть розраховувати на різні пільги.
Компанії, що працюють у сфері R&D, мають шанс на держпідтримку у вигляді кредитів та інших фінансових стимулів. Преференції можуть отримати компанії з приватним акціонерним капіталом, а також інвестиційні та венчурні фонди.
Ці умови дозволяють залучати не тільки найбільші компанії на зразок Amazon, Apple, Microsoft або Paypal, але і безліч банківських установ та фондів.
Протягом кількох років у країні функціонував режим пільгових преференцій щодо інтелектуальної власності компаній. На даний момент нові компанії і об’єкти інтелектуальної власності не можуть скористатися цими стимулами, але в майбутньому влада Люксембургу обіцяє повернути ці преференції.
Комфортне місце для проживання
Люксембург – красиве і зелене місто. Тут можна забезпечити дітей якісною освітою. У столиці можна почути кілька мов – люксембурзьку, німецьку, французьку, англійську та португальську. У багатьох дитячих садках з дітьми говорять німецькою, французькою та англійською, тому вони йдуть в школу з базовим знанням цих мов.
Знайти державний безкоштовний садок в країні досить складно. Зазвичай вони розташовані далеко, та й говорять там, як правило, тільки люксембурзькою мовою. Платний садок обійдеться приблизно в 1,5 тис. євро на місяць. При цьому в залежності від рівня доходів сім’ї держава може повернути до 50% цієї суми. Вартість дитсадків коливається, виходячи від статусу установи.
Робочий контракт і відкритий особистий рахунок дозволяють уникнути будь-яких проблем з банками. У всіх відділеннях клієнтам з радістю допоможе персональний менеджер. А ось програми для віддаленого банкінгу в Люксембурзі досі не стали поширеним явищем.
Дешева оренда офісу
Вартість оренди 1 квадратного метра становить близько 27 євро – теж досить мало за європейськими стандартами. За великий офіс площею близько 500 кв. м доведеться заплатити близько 13,5 тис. доларів на місяць. Офісні приміщення радують своєю якістю і сучасністю.
Чесний суд
Правова і судова системи функціонують на високому рівні. Безумовно, тут бізнесмени можуть отримати більше гарантій збереження прав власності, ніж в Україні.
Оплачувати валютні контракти тут також набагато простіше. Природно, це стосується фактично всіх країн Євросоюзу, але все одно є для Люксембургу додатковою перевагою.
Негативні сторони
Високі зарплати і дороге житло
Співробітник в Люксембурзі повинен заробляти не менше 5-6 тис. євро на місяць. Тільки в такому випадку можна отримати робочу візу.
Здається, що це багато, але приблизно половина цієї суми буде йти на житло. Оренда найскромнішої квартири з нормальними умовами обійдеться як мінімум в 1,5 тис. євро на місяць без урахування додаткових витрат. Придбати двокімнатну квартиру можна за 500 тис. євро.
Труднощі переїзду
У Люксембурзі для трудових мігрантів, які приїхали не з країн ЄС, діють досить жорсткі умови. Для початку компанія повинна довести, що не змогла знайти кандидата на посаду в Євросоюзі.
Переїзд в середньому займає від шести місяців до одного року. Спочатку потрібно зібрати цілий пакет документів, отримати дозвіл та укласти трудовий договір. Можна скористатися послугами однієї з численних комерційних структур, які сприяють переїзду трудових мігрантів: готують документи, займаються пошуком житла і т. д. Але все ж тут існує ризик потрапити на недобросовісну компанію.
Цікаво, що якщо переїжджати з сім’єю, то вам можуть не дозволити зняти однокімнатне житло, вважаючи, що члени сім’ї не отримають достатнього комфорту. При цьому кількість кімнат у квартирі рахують за наявністю спальних, тож вітальня навіть не береться в розрахунок.
Оренда житла проходить тільки через агентів, яким платять суму в розмірі місячної орендної плати за квартиру. Крім того, потрібно заплатити за страховку і віддати завдаток за 2 місяці оренди. Це необхідно, щоб власник житла міг швидко оплатити ремонт в разі поломки.
Через великий попит на житло, пошук квартири може розтягнутися на півроку.
Ще одна проблема з переїздом – отримання дозволу на роботу. Для цього необхідно отримати запрошення від люксембурзької компанії. В країну є сенс їхати тільки після того, як це запрошення опиниться у вас на руках.
Для реєстрації в Люксембурзі необхідно перекласти всі документи (паспорт, дипломи про освіту і т. д.) однією з офіційних мов. Також потрібно зібрати всі юридичні папери.
Потім чиновники починають перевірку документів. Якщо з ними усе гаразд, ви отримаєте дозвіл на оформлення ПНП. Потім можна працевлаштуватися і відкривати банківський рахунок.
У Люксембурзі не видають візу, а «блакитну картку» ЄС. Вона дозволяє вільно переміщатися Європою. Протягом перших двох років не можна міняти професію. Після п’яти років людина отримує право на постійний ПНП (від 7 до 15 років) без обмежень щодо проживання та роботи.
Олексій Мельниченко
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас