Чергове подорожчання від "Укрзалізниці" загрожує зростанню українського ВВП - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чергове подорожчання від "Укрзалізниці" загрожує зростанню українського ВВП - ЗМІ

Казна та Політика
646
Виконання презентованого “Укрзалізницею” проекту фінансового плану на 2017 рік, що передбачає підвищення тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом на 22,5% з 1 червня, може призвести до погіршення економічної ситуації в країні.
Про це йдеться в матеріалі Таємний фінплан Балчуна на ресурсі Мінпром.
За словами автора матеріалу, рішення про підвищення тарифів відбулося без обговорення з промисловцями – основними користувачами вантажних потужностей “Укрзалізниці”. При цьому раніше міністр інфраструктури Володимир Омелян назвав підготовлений командою польського реформатора Войцеха Балчуна фінплан “відверто слабким” і тоді ж запевнив, що ніякого підвищення тарифів без погодження з бізнесом не буде.
Проект фінансового плану, за інформацією видання, передбачає значні витрати. Це, наприклад, стрімке зростання витрат. Так, на адміністративні витрати в поточному році передбачено спрямувати 1,7 млрд грн, що більш ніж удвічі перевищує минулорічний показник. Витрати на юридичні послуги планується збільшити в 8,9 разів – з 7,9 млн грн. до 70 млн грн. Великі суми заявлені і на капітальні інвестиції – 22,7 млрд грн, що також піддається критиці з боку автора матеріалу.
Крім того, автор пише, що питання тарифів безпосередньо відображається на роботі всієї української економіки.
“Відповідно, можна прискорити вихід України з кризи, або сповільнити його. Блокада непідконтрольних Києву територій вже призвела до зниження темпів зростання ВВП, тарифний удар по українській економіці ризикує знизити цей показник майже до нуля. Хотілося б почути позицію прем’єр-міністра Володимира Гройсмана і першого віце-прем’єра – міністра економіки Степана Кубіва: буде прийнято прозоре і зважене рішення щодо залізничних тарифів або ж ми побачимо черговий “договірняк” щодо фінансових потоків найбільшого державного монополіста”, – резюмує автор.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас