В Україні готується кілька об'єднань невеликих банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні готується кілька об'єднань невеликих банків

Кредит&Депозит
1018
Ще кілька банків в Україні можуть бути визнані неплатоспроможними, повідомила заступник голови НБУ Катерина Рожкова.
«Є категорія банків, за якими ми сьогодні не готові підтвердити джерела капіталу. Якщо підтвердження не отримаємо, то вони стануть проблемними і неплатоспроможними», — визнала вона.
Тим, хто підтвердить прозорість і чистоту джерел походження коштів в капітал, але не буде встигати завершити емісію та всі необхідні процедури, НБУ піде на зустріч.
«Головне розуміти, що це чисті і живі гроші, а не якась схема. З цими банками буде все добре. В частині існуючих формальностей, оскільки це складні процедури, ми готові бути гнучкими», — запевнила Рожкова.
Вона повідомила, що кілька невеликих українських банків вже заявили про намір об’єднатися, а ряд установ — про готовність здавати банківську ліцензію і залишатися на ринку як фінансові компанії.
Нагадаємо, що до 11 липня 2017 р. українські банки зобов’язані наростити свої капітали до 200 млн. грн. У протилежному випадку вони позбудуться ліцензії і будуть виведені з фінансового ринку. 200 млн. грн. — це початковий етап капіталізації, за ним повинні йти ще кілька. І до 2024 році всі банки в нашій країні повинні будуть збільшити свої капітали до 500 млн. грн.
Власники дрібних банків не раз просили НБУ обмежитися вимогами щодо капіталізації на рівні 200 млн. грн. (і обмежити ліцензію банків з мінімальним капіталом), однак досі не отримали від регулятора зрозумілої відповіді щодо цього.
Чиновники продовжують говорити, що все ще думають над пропозиціями «малюків». Ну а акціонери останніх стоять перед непростим вибором: вкласти 200 млн. грн. і сподіватися на лояльність і розсудливість НБУ, який ще не отримав нового керівника (ідеолога), або просто здати ліцензію і забути про банківський бізнес. Адже поки чиновники обходяться загальними словами, збільшення капіталів невеликих банків — дуже ризикована інвестиція.
«Пропоную виконати обов’язкові кроки, а ми поки подивимось на світовий досвід. Так, є поняття базової ліцензії та універсальної. Тут питання не до регулятора — буде 200 млн. грн. в капіталі чи 500, на якій цифрі ми зупинимося, яка ліцензія буде. Власникам треба подумати, чи готові вони конкурувати і не тільки нарощувати капітал, але і робити великі інвестиції в розвиток», — говорить Рожкова.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас