Артем Ковбель: навіщо вашій компанії «комплаєнс»? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артем Ковбель: навіщо вашій компанії «комплаєнс»?

Фондовий ринок
742
Що таке “комплаєнс”? “Комплаєнс” – це своєрідна ідеологія компанії, внутрішній сет її правил, якими повинні керуватися всі трудові ланки компанії незалежно від займаної посади. Реалізація такої “комплаєнс” ідеології передбачає формування умов, за яких представники компанії здійснюють певні дії, керуючись правилами, які передбачає “комплаєнс” контроль.
Якщо в Україні посада комплаєнс контролера в штаті компанії є дивиною і характерна як правило для представників світових ТНК, і зовсім рідко локальним компаніям, то в розвинених країнах: США, Великобританія, “комплаєнс” є “must have policy” в будь-якій компанії, а слова FCPA (Закон США про протидію корупційним практикам), UKBA (Закон Великобританії про боротьбу з хабарництвом), ISO Compliance standard – 37001, є основами основ при складанні “комплаєнс” корпоративних політик.
Кажучи про вигоди наявності “комплаєнс” процедур, ми говоримо як про внутрішні факти, як наприклад про посилення системи внутрішніх контролів на підприємстві, і створення превентивних заходів при виникненні різного роду порушень з боку менеджменту, так і про зовнішні чинники, а саме про підвищення інвестиційної привабливості компанії в очах інвестора, для якого одним і найвагоміших факторів при прийнятті рішення про вкладення фінансових коштів є прозорість і фінансова стійкість компанії.
Відсутність системи “комплаєнс” на підприємстві може обернутися серйозними ризиками і збитками як для топ-менеджерів, так і для акціонерів у вигляді: подвійної суми неправомірної вигоди, позбавлення волі, конфіскації майна, виправних робіт і заборони обіймати керівні посади.
Штрафи за порушення FCPA можуть досягати 2 млн доларів або сума отриманої подвійної вигоди і позбавленням волі до 10 років. За порушення правил UKBA не передбачено обмежень по сумі штрафу. Штраф за порушення антимонопольного законодавства може досягати 10% від глобального обороту компанії.
Необхідне впровадження систем “compliance” на українських підприємствах також зумовлене тим, що Україна займає лідируючі позиції в світовому рейтингу по дослідженню корупції – Transparency international (The corruption perception index), а саме 130 місце з 167, отже, має підвищені шанси бути викритою в якихось корупційних скандалах.
Одним з гучних українських кейсів в частині порушення compliance internal polices, є кейс з всесвітньо відомою компанією ADM – світовим виробником харчових продуктів, українська дочка якої була оштрафована практично на 54 млн. доларів за дачу хабарів посадовим особам при відшкодуванні ПДВ на суму понад 20 млн доларів.
Підбиваючи короткий підсумок про необхідність наявності системи compliance на підприємстві, варто відзначити, що дана система може зіграти важливу роль як в захисті топ-менеджменту від недобросовісних дій менеджерів нижчої ланки всередині компанії, так і дисциплінувати співробітників компанії за принципом: “Попереджений, значить знаєш наслідки порушення правил гри”.
Згідно зі статистикою, компанії, в яких співробітники під розпис були ознайомлені з внутрішніми правилами компанії, були викриті в шахрайстві вдвічі рідше, ніж в компаніях, де була відсутня така система.
Артем Ковбель, партнер Kreston GCG
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас