"Укртранснафта" відмовляється обслуговуватися в держбанках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укртранснафта" відмовляється обслуговуватися в держбанках

Фондовий ринок
554
ПАТ “Укртранснафта”, що оперує магістральними нафтопроводами країни, ігнорує рекомендації правління НАК “Нафтогаз України” про перехід на обслуговування в державні банки.
Про це повідомило джерело в компанії.
За його словами, протягом останніх двох років дочірні підприємства “Нафтогазу” неодноразово отримували листи глави правління НАК Андрія Коболєва, в яких йдеться про необхідність “перейти на розрахунково-касове обслуговування і розмістити тимчасово вільні кошти підприємств групи “Нафтогазу” в державних банках”.
Останній подібний лист “дочки” НАК отримували в останніх числах березня поточного року.
Повністю воно було виконано лише “Укргазвидобуванням”, в той час як “Укртрансгаз” до останнього часу зберігав партнерські відносини з “Діамантбанком” (зараз замість нього вже прийшов “Укргазбанк” – Ред.), а “Укртранснафта” досі залишається на обслуговуванні в “Банку інвестицій і заощаджень” (БІС).
На момент розсилки згаданого березневого листа Коболєва, “Укртранснафта” зберігала в БІС 15 млн євро. З того моменту ця сума скоротилася тільки на 1 млн євро – до сьогоднішніх 14.
“У групи ВОГ (до якої близький “Банк інвестицій та заощаджень” – ред.) серйозні проблеми з ліквідністю – їм бракує грошей для розрахунків з кредиторами. Вирішують проблему через БІС: він збирає гроші в держсекторі, а після цього видає їх у вигляді кредитів своїм “родичам” (афілійованим банку компаніям – ред.)”, – стверджує джерело.
Побічно ця інформація підтверджується офіційною звітністю “Банку інвестицій і заощаджень”, відповідно до якої на кінець 2016 року обсяг інсайдерських кредитів в ньому становив 2,5 млрд гривень або 49,3% всього кредитного портфеля.
В “Укртранснафті” проблему спростовують. “Компанія не отримувала доручень від акціонера (“Нафтогазу” – ред.) про перехід на обслуговування в держбанки”, – повідомив глава “Укртранснафти” Микола Гавриленко.
В “Нафтогазі” повідомили, що регулярно розсилають листи про необхідність переходу на обслуговування в держбанки, але звернули увагу, що ці звернення мають рекомендаційний (а не обов’язковий до виконання – Ред.) характер.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас