Мінфін прокредитують дешево, з кишені українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін прокредитують дешево, з кишені українців

Кредит&Депозит
910
Валютним вкладникам держбанків варто підписувати довгострокові депозитні договори зі своїми банками. Поки ті до мінімуму не опустили ставки по вкладах населення. Ощадбанк, Приватбанк, Укрексімбанк і Укргазбанк стають головними кредиторами уряду — ключовими покупцями його внутрішніх доларових ОВДП — тому робитимуть все, щоб заощадити на ресурсах.
Валюти їхній акціонер — Мінфін — гостро потребуватиме як в 2017-му, так і в наступні роки. Тому зниження ставок за депозитами населення, за які держбанки згодом будуть скуповувати валютні облігації уряду — це довгострокова тенденція.
Тому чиновники Мінфіну ще з минулого року говорили про те, що Приватбанк з Ощадом занадто багато платять населенню за депозитами, і закликали знижувати ставки. І банкіри відразу прислухалися. Наприклад, Приват менше ніж за півроку обвалив свій відсоток за доларовими депозитами з 9% до 5% річних. Не сидів склавши руки і Укрексімбанк, який опустив прибутковості доларових вкладів на 0,75-2,0%. Тільки Ощадбанк з Укргазбанком тримали свої валютні ставки, тому що вони у них і без того невисокі — 3,8-4,5% річних.
Це великий прогрес. Особливо для нещодавно націоналізованого Приватбанку, який спочатку побоювався різких знижень відсотків. Що могло вилитися в відтік депозитів і втечу вкладників.
Та депозитні прибутковості були все ж знижені, і Приват встояв. Тепер чиновники хочуть від нього та інших державних структур подальшого зменшення відсотків по вкладах. Хочуть домогтися того, що ще торік зробили банки з європейським капіталом — опустили ставки по валютних вкладах до 0,1-1% річних.
Не відразу, звісно (щоб вкладники не втікли), а поетапно. Наприклад, що до кінця 2017 р. від держбанків чекають зниження прибутковості валютних вкладів на 1-1,5% річних, і фіксації їх у межах 3-4% річних.
16 травня 2017 року Мінфін провів перше в цьому році розміщення валютних ОВДП, і залучив $38,09 млн. на 3 роки під 5,49% річних. Провів дуже вдало. Для порівняння: на останньому аукціоні в 2016 р., який відбувся в грудні, Мінфін зміг розмістити внутрішніх валютних держоблігацій на $109,7 млн. під 6,35-6,4% річних.
За словами фінансового експерта Олексія Куща, саме держбанки стали основними покупцями валютних ОВДП. А Мінфін вже прикидає, як їхні підопічні можуть знижувати вартість свого ресурсу, і, як наслідок — ставки при купівлі урядових боргів.
«Розміщення Мінфіну 16 травня можна вважати пробним виходом. Він оцінював, на які умови погодяться покупці. Подивимося, як уряд буде тестувати внутрішній ринок далі. Очевидно, ринку треба усвідомити, що ставки за валютними облігаціями в найближчі місяці не будуть високими», — переконаний директор аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій.
Держбанки зможуть стати для Мінфіну своєрідною касою. У ній на депозити буде збиратися валюта населення, а потім їх вкладуть у внутрішні валютні держоблігації. Держструктури домінують, тому зможуть диктувати умови.
«Враховуючи, що більше 50% банківської системи за рівнем активів в руках держави, то вона може опускати ставки хоч до 1% річних. В основному купують державні банки. Мінфін з допомогою емісійних можливостей НБУ і держбанків фактично перекриває дефіцит. Навіть придбання банками валюти можна провести за спеціальними процедурами», — зазначив Олексій Кущ.
Валюта буде потрібна уряду постійно. Наприклад, зовсім скоро — на початку липня Мінфіну — потрібно виплатити за старим випуском валютних ОВДП близько $485 млн., і він буде збирати ВКВ по всьому ринку.
Отже, буде нове розміщення валютних облігацій (нового випуску, щоб погасити старий), і, як вважають фінансисти — більш дешеве. Десь на 0,2-0,4% річних.
«Люди несуть гроші на валютні депозити і попит на валютні зобов’язання з боку банків повинен бути. Думаю, що Мінфін цим попитом повинен скористатися», — підкреслю Олександр Паращій.
Готуючись до нового випуску гособлігацій, банки ще на 0,3-0,5% знизять депозитні ставки для населення. І з таким кроком вони продовжать падати до грудня.
Причому, фінансисти впевнені, що держбанки не втратять вкладників, незважаючи на те, що багато невеликих українських банків з вітчизняними акціонерами досі пропонують вкладникам вищі прибутковості. Адже ризики в цих фінустановах значно вищі, ніж у держбанках.
«Звісно, вкладник може розміститися у валюті під 7-8% річних. Але є ймовірність, що через рік взагалі втратить гроші. А держава нікуди не дінеться. Все буде мінятися. Треба звикати, що будуть депозити на 3% і терміни зростуть у 2-3 рази», — резюмував екс-голова правління Вектор-Банку Олег Фесенко.
Віта Філонич
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас