Ryanair: як політати лоукостом за 7 євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ryanair: як політати лоукостом за 7 євро

Фондовий ринок
3246
Ще раз про Ryanair в Україні. Вчора мене запитали, чому, на мою думку, ціни лоукосту на українському напрямку значно вищі, ніж очікували українці, і коли можна сподіватися на квитки за знамениті 7 євро.
Відразу скажу, внизу моя оціночна думка як експерта, а не якийсь інсайд.
По-перше, треба зрозуміти, як у Польщі (або іншій західній країні) з’являються такі ціни від 7 євро, тоді як, згідно з презентаціэю авіакомпанії, собівартість середнього перевезення у неї вища ніж 32 євро, при середній ціні квитка 42 євро (презентацію можна знайти на сайті Ryanair).
Ryanair традиційно працює в аеропортах Європи на особливих умовах. Залишимо питання прямих дотацій – зараз в ЄС вони практично заборонені, вірніше дуже обмежені. Візьмемо ситуацію простішу: лоукостер приходить в забитий провінційний аеропорт X-бург, з мінімальним існуючим пасажиропотоком або без нього та зобов’язується перевезти за рік 500 тисяч пасажирів. За це аеропорт обіцяє авіакомпанії
знижку на обслуговування 90% з 10 до 1 євро (ціни умовні, порядок цін реальний). Але у разі невиконання зобов’язання за пасажиропотоком авіакомпанія зобов’язана заплатити повну плату за обслуговування за всіх пасажирів. Тобто, перевізши 500 тис осіб, лоукост заплатить 500 тисяч євро, а за 480 тисяч пасажирів – 4,8 мільйона євро!
Авіакомпанія продає квитки з великою глибиною – продажі відкриті на рік вперед. І вже в березні-квітні, максимум у травні – лоукостер бачить динаміку і знає, чи виконає він зобов’язання за пасажиропотоком перед аеропортом. Якщо ні, припустімо, не вистачає 50 тисяч пасажирів, аеропорт потрапляє в список аукціонних на черговий розпродаж Ryanair, і так з’являються квитки за умовні 7 євро. Що, нагадаю, приблизно на 25 євро дешевше за собівартість. Квитки миттєво розкуповують любителі шари та просто щасливі пасажири, яким підходять дати. Це завдає авіакомпанії 1, 250 млн євро збитку.
Ось чому я вважаю, що лоукостер запущений не з центральних, а з глибоко провінційних, але навколостоличних аеропортів буде вигідний не тільки їм, але і пасажирам! І ось чому вважаю позицію міністра Омеляна глибоко помилковою з самого початку. Особливо по Києву.
Ну і ще 2 об’єктивні обставини:
  • 1. З аеропортів України приблизно на 1 (Львів)-2 (Бориспіль) години льоту далі до будь-якого західноєвропейського аеропорту, ніж з польських конкурентів. (Скандинавські виключення тут не розглядаємо). Далі летиш – більше витрат – вища собівартість і, відповідно, ціна квитка.
  • 2. Всі польські аеропорти, як і інші східноєвропейські, повністю відреставровані, мають нові термінали, злітно-посадкові смуги, вежі і освітлювально-навігаційне обладнання, які в середньому на 50% дотуються з бюджетів ЄС. Ну і ще, будівництво 15 провінційних нових терміналів аеропортів Польщі (всі, крім Шопена) разом коштувало дешевше, ніж один Львівський або Донецький, про Бориспільський взагалі мовчу. У них з самого початку собівартість обслуговування менша в рази, бо витрати були меншими – часом на порядок!
  • 3. Так, і хто там сміявся, що аеропорт Варшава Шопен зараз збанкрутує через польоти Ryanair? Для довідки, ірландський лоукостер літає з цього аеропорту тільки в 3 регіональні польські аеропорти (Вроцлав, Щечин, Гданськ), дотації таких рейсів офіційно дозволені регламентом ЄС. Всі інші рейси Ryanair виконує з військового аеропорту Warszawa Modlin в 40 км від Варшави, (Шопена, якщо хто не знає, знаходиться в межах міста).
P. S. Зараз моніторинг, а не інсайд:
Ну і дешевих квитків на сайті компанії поки що повно. А якщо 30-40 євро за квиток восени в один бік в Лондон або Стокгольм вам дорого, то як ви збираєтеся там з аеропорту до центру доїхати – пішки далеко буде.
P.S. І ще, чи вважаю я лоукостер і, зокрема Ryanair, благом для України – однозначно так. Але так само, як сірники вимагають серйозного ставлення, щоб не спалити будинок, так і лоукостер вимагає відповідальності, в першу чергу від профільних чиновників і політиків.
Олександр Ланецький
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас