"Укрзалізницею" за кордон: куди і за скільки можна поїхати на поїзді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрзалізницею" за кордон: куди і за скільки можна поїхати на поїзді

Світ
22247
Найдешевші квитки з України — в Польщу. Однак, на деяких маршрутах швидше і економніше летіти літаком. До того ж, в «Укрзалізниці» не можна купити квиток за кордон або дізнатися його вартість онлайн, а тільки через касу на вокзалі. Куди можна поїхати на поїзді з України в іншу країну._
Куди поїхати і за скільки
Зараз Україна має пряме залізничне сполучення з Польщею, Словаччиною, Чехією, Угорщиною, Молдовою, Румунією. Вартість квитків приблизна, оскільки тариф залежить від курсу валют.
До Польщі щодня їздять три поїзди. Квиток на маршрут Київ — Перемишль коштує 406 гривень, а дорога займе 6 годин і 25 хвилин. Поїзд зупиняється в Коростені та Львові. Водночас зі Львова поїздка обійдеться в 172 гривні. На цьому маршруті можна заощадити, доїхавши до Львова на плацкарті за 107 гривень з Києва, а потім пересісти на Інтерсіті в Польщу.
Дорога з Києва до Варшави на поїзді займе 16 годин. Він не зупиняється в Україні, а в Польщі проїжджає Холм і Люблін. Квиток коштує 2400 гривень.
Зі Львова курсує поїзд до Вроцлава. Він зупиняється в Кракові та Перемишлі. До кінцевої станції їхати 13 годин. Вартість – 1800 гривень.
В Братиславу (Словаччина) можна відправитися на безпересадковому причіпному вагоні. З Києва квиток обійдеться в 2200 гривень. Він йде через Хмельницький, Тернопіль, Львів та Кошице. Дорога з Києва займе 30 годин. Поїзд їздить п’ять днів на тиждень, крім четверга і п’ятниці, а також він не відправляється 30 серпня, 13 вересня і 15 листопада.
Вартість квитка з Києва до Праги (Чехія) – 2900 гривень. Поїзд курсує щодня через Вінницю, Хмельницький, Тернопіль, Львів, Чоп та Кошице. Вся дорога займе 32 години і 25 хвилин.
Дешевше обійдеться дорога в Будапешт (Угорщина), з Києва – 1900 грн, зі Львова – 1370 гривень. Поїзд ходить щодня через Вінницю, Хмельницький, Тернопіль, Львів, Чоп та Хайдусобосло. З української столиці дорога займе 23 години і 20 хвилин.
До Бухаресту (Румунія) з Києва можна з’їздити за 2150 гривень і 27 годин. Він відправляється по п’ятницях і проходить через Вінницю, Хмельницький та Чернівці.
Літаком дешевше
Президент Петро Порошенко заявив, що “Укрзалізниця” у зв’язку з безвізом здешевить квитки і буде розвивати напрямки в ЄС. “Одне з важливих завдань – зробити більш дешевою дорогу, щоб якомога більше наших громадян могло подорожувати в країни Євросоюзу. “Укрзалізниця” налагоджує залізничне сполучення з країнами-членами ЄС”, – заявив він на прес-конференції 14 травня.
Водночас їздити в сусідні країни на поїзді за деякими напрямками не вигідно ні за ціною, ні за часом. Наприклад, квиток Львів-Вроцлав на лоукостер Wizz Air коштує 799 гривень, а переліт триватиме всього 15 хвилин. Якщо почекати старт рейсів Ryanair, цей маршрут у листопаді коштуватиме 588 гривень. У Wizz Air квиток з Києва в Будапешт обійдеться на найближчу дату до 999 гривень – на 900 гривень дешевше, ніж поїздом. А сам переліт займе 40 хвилин. Також якщо порівнювати з МАУ, рейс Київ-Прага обійдеться в 2700 гривень (ціна квитка за тиждень до дати вильоту) – це дешевше за поїзд на 200 гривень і заощадить 20 годин дороги. Разом з тим квиток на поїзд Київ-Перемишль дешевший, ніж поїздка автобусом або переліт літаком в будь-яке польське місто.
Перевага поїзда над літаком у можливості везти великий багаж.
Проте дешеві квитки на той же Ryanair трапляються один-два на рейс, а на поїзд всі квитки однакової вартості, незалежно від часу купівлі.
“Один поїзд місткістю 500-700 пасажирів з єдиною ціною квитка не зрівняється з 10 найдешевшими квитками Ryanair або МАУ на рейсі. В “Укрзалізниці” є свої плюси — це, наприклад, велика норма провозу багажу. В авіакомпанії за такий багаж потрібно заплатити 50 євро”, – зазначає експерт з транспорту Сергій Хижняк.
Можливості української залізниці обмежуються різницею в ширині колії в ЄС і на пострадянському просторі. У Словаччині лише два відрізка ширококолійки: між Кошице і Ужгородом, Чьєрна-над-Тисоу і Чопом. У Польщі ширококолійка з’єднує з Україною Холм і Перемишль. А щоб поїзд доїхав із Києва до Варшави або Праги, йому міняють колісні пари.
“Тривалість перевезення в міжнародному сполученні прив’язана до проходження формальностей при перетині кордонів. Можна за годину долетіти до Варшави і потім ще дві години простояти на паспортному контролі та видачі багажу. А поїздом хочеш не хочеш стоїш дві години на кордоні під час проходження контролів, а потім ще чекаєш заміну візків при переході на європейську колію”, – додає Сергій Хижняк.
"Укрзалізницею" за кордон: куди і за скільки можна поїхати на поїзді
Що буде з цінами на залізничні квитки
“Ми плануємо запустити не тільки польський напрямок, але і сполучення з Угорщиною, Словаччиною та Румунією, оскільки Польща не єдина країна Європейського Союзу, з якою межує Україна”, – заявив голова “Укрзалізниці” Войцех Балчун.
З початку року в країни ЄС поїздом добралися 34,5 тисячі українців. Це в сім разів більше, ніж в минулому році, зазначають в “Укрзалізниці”. У планах залізничного підприємства відкрити у червні маршрут Ковель-Хелм. За словами директора “Львівської залізниці” Івана Груника, зараз держкомпанія підбирає графік руху.
Також цього літа зі Львова в болгарську Варну пустять причіпний вагон. Однак ціни на квитки залізничники ще не розрахували. Поїзд відправлятиметься 12 та 25 червня, 5, 17 і 29 липня, 10 і 20 серпня.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас