Розроблено технологію для створення газет, що «говорять» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розроблено технологію для створення газет, що «говорять»

Технології&Авто
740
Нанотехнологи з Університету штату Мічиган створили тонкий і гнучкий динамік, який перетворює рухи людини на електрику і виробляє звук.
Пристрій можна використовувати як динамік або мікрофон. Щоб це довести, вчені перетворили університетський прапор на гучномовець.
Розробка базується на технології FENG, представленій вченими з Університету штату Мічиган в 2016 році. FENG являє собою фероелектретний наногенератор — тонку, як плівка, матерію, яка під впливом механічних коливань виробляє електрику.
Матерія виконана із кремнієвої пластини, покритої тонкими шарами срібла, поліїміду і поліпропіленового фероелектрета. До кожного шару додають іони, так щоб він містив заряджені частинки.
Досить провести по пристрою пальцем або злегка натиснути на нього, і FENG перетворюється на джерело енергії. За допомогою приладу вчені змогли активувати клавіатуру, світлодіодне підсвічування і сенсорний ЖК-екран.
В ході досліджень вчені використовували FENG-елемент для створення системи безпеки комп’ютера. Пристрій давав доступ до ПК, використовуючи розпізнавання голосу. «Прилад настільки чутливий до вібрацій, що він може вловлювати навіть частоти в голосі людини», — цитує Science Daily керівника дослідження Нельсона Сепульведу.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас