Міцна заборона. Чи відновиться у Києві торгівля алкоголем вночі? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міцна заборона. Чи відновиться у Києві торгівля алкоголем вночі?

Казна та Політика
557
На травневі свята в київських супермаркетах панувала плутанина. Частина невеликих магазинів відновила нічну торгівлю алкоголем, пояснюючи, що суд скасував введену в минулому році Київрадою заборону на нічний продаж міцних напоїв. Однак більша частина мереж продавати спиртне відмовляється. Ми з’ясували, чи має ще обмеження депутатів законну силу.
Нагадаємо, у вересні минулого року Київрада заборонила в столиці нічну торгівлю алкоголем. Зараз у Києві пиво або щось міцніше з 23 до 10 годин можна купити лише в закладах громадського харчування. Проте ще в січні 2017-го Київське відділення Антимонопольного комітету (АМКУ) зобов’язало Київраду скасувати це рішення, оскільки подібна заборона, по-перше, не передбачена українським законодавством, а, по-друге, заважає магазинам конкурувати з ресторанами і барами, які можуть продавати алкоголь вночі.
У квітні цього року столичний госпсуд зобов’язав Київраду виконати рішення АМКУ, скасувавши заборону, однак місто подало апеляцію, яка поки що не розглядалася.
Суперечка Київради і АМКУ з приводу нічної торгівлі спиртним не унікальна для столиці. Подібні заборони приймалися не раз в регіонах, наприклад, у Львові. Більш того, в травні 2016 року Верховний суд України (ВСУ) виніс ухвалу, в якій зазначається, що закон дозволяє місцевим радам лише встановлювати графік роботи торгових точок за погодженням з їхніми власниками, а ніяк не вказувати магазинам, коли вони можуть торгувати.
Постраждалі є?
Крім специфічних покупців, які звикли отоварюватися спиртним в темний час доби, від заборони постраждали головним чином торговельні мережі — дискаунтери і поодинокі магазини. Як пояснює директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, у “респектабельних” мережах, розрахованих на платоспроможну публіку, виторг від нічного продажу алкоголю до введення заборони складав не більше ніж 2%. “Хороший віскі люди вночі не купують. Вночі купують найдешевше”, — говорить експерт.
Щоб заборона на торгівлю алкоголем втратила юридичну силу, міські депутати повинні або скасувати своє попереднє рішення, або ж потрібно визнати його незаконним у судовому порядку
Крім падіння виручки, дискаунтери зіткнулися з проблемою інформування покупця про те, що наближається момент, коли він не зможе купити спиртне. Людина може взяти з полиці пляшку до 23 годин, а потрапити на касу після того, як заборона набуде чинності.
Подібні ситуації нерідко закінчуються скандалами, а то й бійками з охороною, які закінчуються викликом поліції. Киянам, які живуть поряд з такими магазинами, це видовище доводиться бачити досить часто.
Можна припустити, що саме великі дискаунтери і стали натхненниками розглядів про скасування постанови Київради про заборону на торгівлю алкоголем вночі. Проте, як пояснює на правах анонімності один з інсайдерів ринку ритейлу, їм опонують “респектабельні” мережі, що також володіють значними ресурсами. З 2015 року, коли платоспроможність українців різко впала, саме дискаунтери стали лідерами зростання серед ритейлерів. Тому інші гравці намагаються обмежити їх зростання, позбавивши частини виручки. За словами нашого джерела, навіть якщо рішення Київради визнають незаконним, депутатів намагатимуться “умовити” ввести нову подібну заборону, наприклад, змінивши час дії обмеження на 15 хвилин.
Заборонити не можна дозволити
Але навіть домогтися скасування існуючої заборони буде непросто. Незважаючи на те, що незаконність заборони Київради на торгівлю алкоголем ночами визнали як АМКУ, так і суди, включаючи ВСУ, опитані виданням юристи сходяться в тому, що поки що у торговельних мереж немає підстав ігнорувати це обмеження.
Щоб заборона на торгівлю алкоголем втратила юридичну силу, міські депутати повинні або скасувати своє попереднє рішення, або ж потрібно визнати його незаконним у судовому порядку. Як вже говорилося, поки що цього не сталося — попереду ще апеляція. “Госпсуд Києва розглядав вимогу АМКУ до Київради виконати рішення, яким він зобов’язав Київраду скасувати заборону на продаж алкоголю в нічний час. Це рішення суду не стосується питання визнання заборони незаконною”, — говорить керуючий партнер ЮФ Glagos Дмитро Шаповал. Адвокат наголошує, що за цим рішенням суду заборона може бути знята лише у разі, якщо місцеві депутати виконають рішення суду і скасують введену ними ж заборону.
Втім, як зазначає юрист, Київський адміністративний суд вже почав розглядати справу за кількома об’єднаним позовами фізосіб саме про визнання протиправним рішення Київради про заборону продажу алкоголю в нічний час. У цих позовах є аргумент, пов’язаний з відсутністю повноважень у місцевих рад забороняти продаж чого б то не було в певний час, що вже підтвердив ВСУ, а також аргумент про порушення прав людини. “Рішення Київради є протиправним, незаконним та порушує законні права громадян купувати алкогольні напої в зручний для них час. Адже Закон “Про захист прав споживачів” надає право на вільний вибір товарів і послуг саме у зручний для людини час”, — підкреслює адвокат Денис Фетисов.
У забороні на торгівлю алкоголем уночі немає нічого екстраординарного. Подібні обмеження діють у низці країн Європи
Однак, на думку партнера кримінальної та цивільної практики компанії “ЮВІТО” Христини Чаплієвої, позивачам потрібно довести свою правоту у трьох судових інстанціях. А на це знадобиться не один рік.
До того ж зараз на розгляді у Верховній Раді знаходиться проект закону, який забороняє продаж алкоголю в нічний час по всій країні. Мова йде про законопроект №6137 “Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони торгівлі алкоголем у нічний час)”, авторами якого виступили переважно позафракційні депутати, в тому числі і мажоритарні депутати від “Свободи”. Однак, як стверджують джерела видання в ВР, цей документ – по суті лише піар-засіб, покликаний показати, що партія намагається виконати свої програмні обіцянки, серед яких є заборона на нічну торгівлю алкоголем. Але оскільки сама партія не пройшла до парламенту, вкрай мало шансів, що цей документ потрапить до сесійної зали.
Однак не можна виключати, що щось подібне запропонують і більш вагомі політсили. Справедливості заради треба визнати, що у забороні на торгівлю алкоголем уночі немає нічого екстраординарного. Подібні обмеження діють у низці країн Європи, приміром, у Скандинавії. У деяких країнах, наприклад, в Німеччині та Польщі, законодавчо закріплено право громад самостійно регулювати це питання. Тому у випадку України мова може йти лише про формальну невідповідність рішення київських депутатів чинному законодавству, а не про суттєві порушення прав і свобод громадян.
Антоніна Бажан
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас