Погана компанія. Де ще в світі блокують соцмережі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Погана компанія. Де ще в світі блокують соцмережі

Світ
2015
Заборона доступу в соціальні мережі – поширена світова практика, щоправда, не серед демократичних країн.
Указом президента в Україні під заборону потрапили російські соціальні мережі – Вконтакті і Однокласники.
Таке рішення влади викликало дискусію в суспільстві про те, закриття соцмереж – це державна цензура чи питання національної безпеки.
У світовій практиці блокування соцмереж трапляється досить часто. Щоправда, займаються цим переважно недемократичні держави.
Китай
Китай використовує одну з найдосконаліших систем з обмеження інтернет-контенту «Золотий щит», за кордоном відомий як «Великий китайський файрвол». Цій системі вже понад 15 років.
Ресурси Google, Flickr, Dropbox, Facebook, Twitter, YouTube, частково Вікіпедія – заблоковані, а жителі користуються китайськими аналогами.
Погана компанія. Де ще в світі блокують соцмережі
Найпопулярніша соцмережа у китаї – Qzone. В ній є можливість розміщення блогів, щоденників, фото, відрізняється платністю багатьох послуг, у тому числі мобільної версії. Також є китайський сервіс мікроблогів, типу Twitter – Weibo.
Місцева соцмережа Renren — схожа на Facebook, популярна у студентів, відрізняється суворою цензурою.
Куба
У абсолютної більшості кубинців немає навіть потенційної можливості увийти в інтернет. Тільки влітку 2013 року влада пішла на послаблення, відкривши 118 державних інтернет-кафе. Користування комп’ютером у них коштує від 4,5 до 10 доларів на годину при середній зарплаті в країні 20-25 доларів на місяць.
Погана компанія. Де ще в світі блокують соцмережі
КНДР
У Північній Кореї у більшості населення взагалі немає доступу до глобальної Мережі. Зате є північнокорейський автономний інтернет «Кванмен», який почав функціонувати у 2000 році.
Пакистан
У 2010 році влада Пакистану заблокувала соцмережі, в яких з’явилися шаржеві зображення пророка Мухаммеда. У 2012-му за провокаційне відео «Невинність мусульман» був закритий YouTube, а в 2013 році на три місяці були заблоковані месенджери Skype, Whatsapp, Tango і Viber.
Іран
Після антиурядових заворушень 2009 року, названих «Twitter-революцією», був прийнятий закон «Про комп’ютерні злочини», який дозволяє уряду фільтрувати сайти на предмет контенту, який суперечить «порядності і суспільній моралі».
У період підвищеної політичної активності, наприклад, пов’язаної з виборами, влада перекриває доступ до Twitter і Facebook.
За даними ООН, майже 50% з 500 найбільш відвідуваних сайтів світу в Ірані заблоковані.

Саудівська Аравія
В країні не раз блокували Facebook, приміром, у 2010 році за образливі зображення пророка Мухаммеда.
У 2013 році був відключений месенджер Viber і заблокований YouTube.
Туркменістан
Монополіст, що роздає інтернет жителям країни, називається TurkmenTelekom. Саме він блокує всі неугодні сайти без пояснень. Постійно виходять з ладу Facebook, Twitter, WhatsApp, YouTube, Gmail, Viber і інші сайти для спілкування.
28 квітня 2013 року під час скачок з коня впав президент країни, в той же день був заблокований YouTube, а сайти і соцмедіа почали вичищати від будь-яких згадок про інцидент. Дійшло до того, що поліція перевіряла мобільні пристрої людей, які виїжджають з країни.
Туреччина
27 березня 2014 року влада Туреччини заблокувала доступ до Twitter і YouTube. Повідомлялося, що блокування було включене, коли в Мережі з’явився запис, який викривав тоді ще прем’єр-міністра Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана. Раніше він вже заявляв, що «викорінить» Twitter в країні.
Погана компанія. Де ще в світі блокують соцмережі
Єгипет
Намагаючись зупинити революцію 2011 року, режим Хосні Мубарака буквально відрізав країну від інтернету. Були обмежені понад 3,5 тис. маршрутів, які відповідають за маршрутизацію даних між світовим інтернетом і його єгипетським сегментом.
До цього влада діяла точково: за IP-адресами був заборонений доступ до Twitter, YouTube, Hotmail, Google, Facebook.
Бахрейн
У лютому 2011 року в Бахрейні були заблоковані Facebook і YouTube за розповсюдження відеороликів, в яких поліція б’є демонстрантів, що вийшли на мітинг за демократичні свободи.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас