Користування системою 1С не забороняється, але може викликати інтерес з боку правоохоронних органів – юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Користування системою 1С не забороняється, але може викликати інтерес з боку правоохоронних органів – юрист

Казна та Політика
971
Санкції проти низки російський відомих ІТ-компаній та пов’язаних з ними українських юросіб не забороняють користуватися системою 1С, але можуть стати приводом для інтересу до їх користувачів з боку правоохоронних органів, вважає старший партнер адвокатської юридичної фірми Ario Юліан Хорунжий.
Коментуючи наслідки введення в дію указом президента рішення РНБО України, він зазначив, що з технічної точки зору виконати його – заблокувати користування онлайн-ресурсами та сервісами – абсолютно реально, тому деякі повідомлення про неможливість його реалізації не є до кінця правдивими і технічно вірними”.
Водночас, він зазначив, що санкції введені проти конкретних російських компаній на підставі закону України “Про санкції”, виходячи з цього, суб’єктами застосування санкцій є не громадяни України та українські компанії, які ними користуються.
“Тобто, указ президента не передбачає відповідальності громадян за користування сервісами або сайтами, на які поширюється дія санкцій. Це означає, що у випадку, якщо громадяни України з використанням проксі-серверів або інших технологій передачі даних, зможуть продовжувати користуватися російськими сайтами або ПЗ, то не можна відкидати можливість притягнення до відповідальності за ці дії, які правоохоронні органи можуть прирівняти до фінансування тероризму або шпигунства”, – сказав він.
Щодо програмного комплексу 1С юрист зазначив, що його дистрибуцією займаються понад 500 українських компаній, які не включені в санкційний список, і цим компаніям прямо не заборонено здійснювати подальшу реалізацію продукції, принаймні, тих версій і примірників, права на які вони мають на сьогодні.
Водночас, рішення РНБО фактично унеможливлює будь-яке оновлення та технічну підтримку. Адже кожна нова версія програми – це об’єкт права інтелектуальної власності.

Довідка Finance.UA:

  • Президент України Петро Порошенко розширив персональні спеціальні економічні санкції на низку відомих російських IT-компаній та пов’язаних з ними українських юросіб.
  • Зокрема, новий указ президента України Петра Порошенка №133/2017 крім обмеження доступу на сайтах «ВКонтакте» і «Одноклассники», передбачає санкції щодо «1С» — російської компанії, яка розробляє програмне забезпечення для бухгалтерського обліку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас