Життя без субсидій: за що вже почали позбавляти пільг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Життя без субсидій: за що вже почали позбавляти пільг

Фондовий ринок
2510
З минулого тижня українцям стали активно відмовляти в наданні субсидій на житлово-комунальні послуги: тепло, електрику, газ. Вступили в силу нові правила, які, за визнанням самих чиновників, повинні зменшити кількість претендентів на держдопомогу відразу на 20-25%, до 5-5,5 млн осіб.
Першочергове завдання уряду — максимально скоротити витрати на субсидії. Щоб зменшити дефіцит бюджету і виконати вимогу МВФ.
Тому умови надання пільг переглянули серйозно. Всього з восьми пунктів, три з яких:
Зміна оцінки доходу сім’ї: аналізуються не середньорічні, а середньомісячні заробітки.
Введення заборони на субсидію за наявності заборгованості при оплаті комунальних послуг — від двох місяців.
А також:
Списання переплати за ЖКГ — заощаджене сім’єю більше не накопичується на її рахунку, а списується.
Субсидії дозволили отримувати на дачі, причому без прописки.
Розмір субсидій збільшується для пенсіонерів, інвалідів та інших непрацездатних громадян;
Про зміну робочого статусу субсидіанта, складу зареєстрованих осіб у житлі тепер потрібно звітувати.
Так, якщо раніше субсидія на опалення, наприклад, квартири в 60 кв. м покривала 330 кубометрів газу, то зараз знижку нарахують лише на 300 «кубів», а за решту 30 кубометрів доведеться доплатити, згідно з діючим тарифом, трохи більше ніж 200 грн.
В такій самій квартирі з центральним опаленням субсидія тепер покриває 2,5 Гкал тепла, замість 3,28 Гкал. Різниця обійдеться приблизно в 1,4 тис. грн.
Чиновники запевняють, що людям буде достатньо і нових нормативів.
«Щоправда, в даному контексті слід зазначити, що дані нормативи — це «загальна температура по палаті», і погодний фактор був більш сприятливим», — зауважив старший аналітик «FOREX CLUB» Андрій Шевчишин.
Скоротився і сам опалювальний сезон: якщо раніше субсидія призначалася з 1 жовтня по 30 квітня, то тепер — з 15 жовтня по 15 квітня.
При цьому економію більше не заохочують: коли сім’я споживає менше зазначених нормативів, зекономлений нею залишок більше не записують на рахунок (щоб витратити його в майбутньому), а просто списують. Він йде назад у бюджет. І в майбутній місяць не можна буде вийти за межі нормативу.
Що робити, якщо затримують субсидії?
«В іншому випадку доведеться доплачувати різницю або починати економити для того, щоб вкластися у відведені ліміти», — зауважив старший юрист Eterna Law Артем Кузьменко.
Змінив роботу — відзвітуй
На субсидію тепер не можуть претендувати боржники, які не розраховувалися за комунальні послуги більше двох місяців. Пільгу не заберуть тільки, якщо домовитися про реструктуризацію заборгованості.
Дохід для розрахунку субсидій тепер будуть брати з розрахунку середньомісячного доходу сім’ї, а не річного. Через це “відпадуть” ті, хто отримував низькі зарплати, оскільки з 1 січня 2017 року мінімальна заробітна плата офіційно встановлена в розмірі 3 200 грн.
«Також під скорочення субсидування потраплять сім’ї, в яких є студенти — їхній дохід при оформленні субсидій вважається рівним 3 200 грн, і безробітні, дохід яких прирівнюється до 6 400 грн», — зауважив експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко.
Тепер пільговики (пенсіонери, студенти, учні, військові строкової служби) зобов’язані підтверджувати розмір своїх доходів кожен опалювальний і неопалювальний період.
«У минулій редакції вони зобов’язані були це робити один раз на рік», — розповіла нам юрист ЮК «Волхв» Ярослава Борка.
Щоб не втратити субсидію, доведеться звітувати про зміну роботи, хто виписується/прописується в квартиру, про перехід з централізованого опалення на індивідуальне і навпаки.
Ще зі списку пільговиків викреслять за дорогі покупки — понад 50 тис. грн.
Після проходження опалювального сезону потреба у субсидуванні різко знижується, особливо це стосується газу та опалення, меншою мірою гарячої води. Тому травень і, тим більше, літні місяці не будуть показовим у розрахунках і кількості субсидіантів, кажуть експерти.
«Все зміниться в кінці осені, з новим опалювальним сезоном. Кількість одержувачів різко скоротиться не тільки через зміни нормативів і правил, але і зі зростанням доходів через підвищення зарплат — тільки за перший квартал номінальні зарплати в середньому по Україні зросли на 36,8%. Можна припустити, що на 20% витрати бюджету на субсидії будуть знижені», — зазначив Гаврилечко.
За всі незаконно отримані субсидії, за приховування доходів, неправдиві дані передбачені штрафи, а отриману допомогу треба буде повернути.
Нові поблажки
Втім, не обійшлося і без хороших новин. Приміром, навіть у випадку прострочення з оплати послуг ЖКГ понад два місяці, за наявності поважних причин», можна попросити про продовження терміну погашення боргу.
Та і в цілому влада обіцяє розглядати кожну заяву на субсидію індивідуально, враховуючи конкретні життєві обставини людини.
Збільшити розмір держдопомоги можна буде сім’ям з пенсіонерами, інвалідами або іншими непрацездатними громадянами: соціальну норму споживання на площу квартири дозволять збільшити з 49 до 75 квадратних метрів.
Крім того, на субсидію зможуть претендувати також жителі садових будинків та дачних кооперативів, які досі не могли отримувати пільгу.
«З позитивного також варто відзначити додавання до переліку відшкодування витрат послуги з транспортування та розподілу природного газу», — зазначила Борка.
Втім, як би там не було, це все тимчасові заходи. Правила надання субсидій продовжать міняти. Адже кінцева мета влади — монетизація пільг, виплата їх живими грошима. Для неї напишуть нові правила і нормативи.
«Вже до осені громадяни, які економили, отримають живі гроші в результаті монетизації. Можлива зміна самого підходу монетизації з живих грошей в гроші для оплати виключно комунальних послуг», — спрогнозував Артем Кузьменко.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас