Ярослав Буличов: як можна отримати ПМП Мальти? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ярослав Буличов: як можна отримати ПМП Мальти?

Особисті фінанси
1469
Не варто бути впевненим, що антиєвропейські й антиглобалістські тенденції перемагають у всій Європі. Коли одні країни стають на шлях деінтеграції, інші, навпаки, стають максимально відкритими. Два приклади таких протилежностей – Угорщина і Мальта.
В серпні 2015 року уряд Мальти запустив програму отримання статусу ПМП Мальти за інвестиції (Malta Residency & Visa Programme або MRVP). Відповідну програму уряд країни запустив у серпні 2015 року. Інвестори почали подавати заяви через 10 місяців — у червні 2016 року.
Сьогодні MRVP — єдина можливість отримати ПМП за інвестиції в європейській країні.
Аналогічна програма діяла в Угорщині. Але країна, в якій все більшу роль відіграють націоналістичні рухи, і офіційна політика якої все частіше йде врозріз із позицією Брюсселя, вирішила згорнути програму з отримання ПМП за інвестиції в березні 2017 року. Замість цього Будапешт почав висувати вимоги про надання офіційного другого громадянства етнічним угорцям в Україні.
Мальта, яка сама ще недавно була британською колонією, мислить більш прагматично.
При цьому вартість отримання ПМП Мальти виявилася нижчою, ніж Угорщини – 250 тис. євро інвестицій плюс 30 тис. адміністративний збір замість, відповідно, 300 тис. і 60 тис.
Втім, Угорщина теж починала з 250 тис. євро, тому не виключено, що і Мальта підвищить свій поріг, якщо програма буде успішною. І поки вона такою і є.
Офіційною причиною рішення угорського уряду стало те, що завдяки програмі економіка Угорщини змогла поліпшити свої економічні показники.
І справді, за 4 роки дії програми її учасниками стали понад 3500 заявників. Нескладно порахувати, що це забезпечило тільки через цей канал приплив грошей в економіку Угорщини більш ніж на 1 мільярд євро.
За моїми даними, вже тільки в Україні понад 50 сімей вирішили скористатися пропозицією Мальти.
Варто зазначити, що зацікавленим заявникам необхідно скористатися послугами акредитованих агентів, юридичних фірм, аудиторських компаній, маклерів з нерухомості та забудовників, фінансових інституцій і брокерів, а також медичних страхових компаній. Тому програма надає значні можливості різним представникам бізнесу, що додатково позитивно впливає на економіку країни.
Суть програми
Інвестор інвестує у державні облігації Мальти, орендує або купує нерухомість на Мальті, оплачує адміністративний збір за участь у програмі, і в результаті отримує ПМП Мальти для всієї родини (включаючи дітей і батьків). Дітьми вважаються люди до 26 років.
ПМП може отримати громадянин будь-якої країни, що не входить до Євросоюзу. Для цього не потрібно знати мову чи історію держави, а також немає зобов’язань щодо проживання на території Мальти як до отримання ПМП, так і після.
Переваги програми:
  • можливість подорожувати країнами ЄС без віз і завжди мати «запасний аеродром»
  • основа для створення бізнесу, який буде працювати на території Євросоюзу та за його межами
  • відмінна можливість для оптимізації оподаткування
  • державні гарантії повернення інвестицій
  • шанс дати дітям хорошу освіту
  • захист від політичної, економічної і соціальної нестабільності
Витрати на отримання ПМП
Інвестиції відбуваються шляхом придбання державних облігацій Мальти на суму € 250 тис. терміном погашення 5 років. Таким чином, вкладення є поворотними і більше того, за облігаціями нараховується дохід – в залежності від ситуації на ринку це 1-4% річних.
Сума вноситься після отримання позитивного рішення від Identity Malta.
Частина витрат є безповоротною – разовий адміністративний збір у розмірі € 30 тис. € 5,5 тис. оплачується авансом у момент подачі заяви, € 24,5 тис. оплачується після отримання повідомлення про схвалення заявки з боку Identity Malta.
Також інвестору необхідно буде взяти в оренду або придбати нерухомість на Мальті.
Оренда нерухомості:
- € 10 тис./рік – нерухомість, яка розташована на півдні острова;
- € 12 тис/рік – нерухомість у будь-якому іншому регіоні.
Купівля нерухомості:
- € 270 тис. – нерухомість на півдні Мальти;
- € 320 тис. – нерухомість у будь-якому іншому регіоні.
Крім того, основному заявнику необхідно підтвердити, що він отримує річний дохід не менше € 100 тис. або має у своєму розпорядженні капітал у розмірі € 500 тис. Здійснити підтвердження можна випискою з банківського рахунку або іншим способом.
В рамках програми допускається використання кредитних коштів.
Додатково необхідна медична страховка і оплата послуг агента.
Через 5 років, незалежно від того, чи вирішив інвестор вивести всі 250 тис. в іншу країну, чи вирішив продати нерухомість, статус ПМП Мальти зберігається на все життя.
Привабливі умови для будь-якої заможного людини, чи не так? І тому сумніватися в успішності задуму Мальти в залученні коштів, у першу чергу, з країн СНД і Близького Сходу – не доводиться.
Ярослав Буличов, голова представництва юридичної компанії Immigrant Invest в Україні
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас