Розроблено чорнило для 3D-друку, яке можна стирати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розроблено чорнило для 3D-друку, яке можна стирати

Технології&Авто
405
Дослідники з німецького Технологічного інституту Карлсруе розробили метод багаторазового стирання 3D-структур, надрукованих методом багатофотонної літографії. Відкриття може в майбутньому застосовуватися в будівництві та клітинній біології.
Вчені з Технологічного інституту Карлсруе, де був винайдений метод багатофотонної літографії, тепер вдосконалили цю технологію: дослідники придумали, як можна видаляти вже надруковані конструкції і створювати на їхньому місці нові, пише Science Daily.
Метод багатофотонної літографії полягає в тому, що 3D-принтер друкує об’єкти за допомогою лазера, направляючи його на світлочутливий матеріал: як тільки на такий матеріал потрапляє світло, він тут же твердне. Саме таким способом в 2014 році була створена найменша скульптура в історії — оголена дівчина заввишки лише в сто мікрон.
Нова технологія дозволяє стирати щойно надруковані структури: для цього їх потрібно помістити в розроблений вченими хімічний розчин. У момент стирання на місці видалених об’єктів можна відразу надрукувати нові, і таким чином процедуру можна повторювати кілька разів поспіль.
«Технологія може застосовуватися у найрізноманітніших сферах, — говорить провідний автор дослідження Маркус Цигер. — Структури, надруковані таким чорнилом, можуть бути вбудовані в об’єкти, виготовлені зі звичайних матеріалів. Можна виготовити подібні підтримуючі конструкції для мостів, які зазвичай використовуються в будівництві, або, наприклад, чашки Петрі для дослідів у сфері клітинної біології».
У Технологічному інституті Карлсруе раніше також розробили новий метод перехресного з’єднання світлодіодів у вуличних ліхтарях. Завдяки цьому методу ліхтарі споживають на 20% менше енергії в порівнянні зі звичайними світлодіодними системами, не так сильно нагріваються і дешевші у використанні, а також краще сприймаються людським оком.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас