Вкладення в метал: скільки можна заробити на сріблі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладення в метал: скільки можна заробити на сріблі

Банківські метали
1404
Весна 2017 р. — найкращий момент для скупки срібла. За найскромнішими прогнозами, до кінця цього року його світова ціна може зрости на 15%, а за найкращими — на 30%.
Останні прогнози дають західні експерти, які вірять у подорожчання металу до $23 за тройську унцію (31,1 грама) завдяки прискоренню світової економіки (зростання ВВП очікується на 3,6% в порівнянні з 2,4% у 2016 р.). А також збільшення попиту на срібло з боку промисловості та виснаження світових запасів металу.
Крім того, подорожчання сріблу гарантує його потужний ціновий провал у 2012 році (відразу втричі), який не був нейтралізований досі.
«На сьогодні вартість срібла ледь не в три рази нижча від його історичних максимумів», — розповів UBR.ua начальник відділу операцій з банківськими металами Апекс-Банку Володимир Піщаний.
В останні два роки срібні ціни істотно не змінювалися: вони трохи приподнимались на нетривалий час, але завжди відкочувалися назад.
«З початку 2017 року срібло вже повторило цінову траєкторію попередніх років. Спершу у квітні вартість унції на світовому ринку зросла до $18,50, а зараз відкотилася і коливається в межах $17,27-17,29», — уточнила UBR.ua експерт ринку банківських металів Ірина Павленко.
Як зазначив директор департаменту банкнотного банкінгу АБ «Експрес-Банк» Андрій Львов, новий імпульс цінам на срібло дає військовий конфлікт в Сирії і напруження навколо Північної Кореї.
«Срібло у великій кількості міститься в боєприпасах, які вже знищуються в Сирії. А це потужний імпульс. Найбільший стрибок срібла, що не має ринкових факторів, був з початком операцій в Лівії пару років тому. Ситуація може повторитися», — припустив він.
Що в Україні
Після того як Нацбанк дозволив купувати за добу під один паспорт валюти на 150 тис. грн. (ця ж вимога поширюється на метали), українці зможуть за раз купувати вже до 9 кг срібла. Що має активізувати ринок банківських металів, і збільшити його обіг в нашій країні. Тому українські ціни на зливки стануть активніше мінятися услід за світовими, і наші любителі металів будуть активніше стежити за світовими подіями і викладками аналітиків.
Очікуване зростання цін має збільшити інтерес людей до срібла. Поки він досить скромний.
«Якщо зараз золотом цікавляться до 10 клієнтів на тиждень, то сріблом — 2-3. Розпитують про ринок, ціни, перспективи», — зазначив Андрій Львов.
У першій половині 2017 року вартість срібла підросте не сильно.
«Як правило, вкладення в січні або червні-липні, дають стабільну прибутковість мінімум в 10%. І це не річних, а на купівлі», — підкреслив Львов.
Але до кінця року посріблені розцінки почнуть підніматися активніше. У річному перерахунку за 4-5 місяців прибутковість складе близько 22-25%. Це значно більше, ніж вкладники зараз заробляють на валютних депозитах (до 7-8% річних), і навіть гривневих (до 20% річних). Навіть з урахуванням того, що банки продають метали помітно дорожче, ніж викуповують у людей. Хоча різниця між ціною продажу та купівлі — маржа — на сріблі особливо велика.
«Якщо по золоту маржа становить 3%, то по сріблу досягає 20% залежно від банку і маси зливка. І це не тому, що банки хочуть заробити, просто такі економічні реалії. Срібло не таке ліквідне, як золото, і його не можна швидко продати, особливо при малих обсягах», — констатував Володимир Піщаний.
Щоб побільше заробити, краще купувати метал у великих злитках: чим менший злиток, тим дорожче срібло і навпаки. Наприклад, Правекс-банк зараз продає грам срібла в 10-грамовому злитку по 43 грн., а Ощадбанк — по 42 грн. Але вже півкіло металу у них коштуватиме з розрахунку 18 грн. за грам і 21,5 грн., відповідно. Ще нижче ціни на кілограмові злитки — 16,8-17,3 грн./грам.
Віта Філонич
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас