Українські банки очікують у наступні 12 міс. пожвавлення кредитування населення та бізнесу - опитування НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки очікують у наступні 12 міс. пожвавлення кредитування населення та бізнесу - опитування НБУ

Кредит&Депозит
397
Українські банки, вперше за останні два роки, очікують прискорення кредитування населення протягом наступних 12 місяців, свідчать оприлюднені на сайті Національного банку України (НБУ) результати опитування “Про умови кредитування”.
Такі очікування, зокрема, висловили 88% фінансових установ, опитаних Нацбанком у період з 22 березня до 7 квітня 2017 року, проти 43% в минулому кварталі (в першому кварталі 2017 року – Ред.).
Крім цього, 61% банків прогнозують зростання у відповідному періоді корпоративного кредитного портфеля.
Нацбанк також зазначає, що від середини 2015 року банки незмінно чекають, що якість кредитного портфеля корпорацій і домогосподарств підвищиться. Такі очікування висловили 57% і 50% респондентів відповідно.
Згідно з опитуванням НБУ, попит на кредити в першому кварталі поточного року продовжував збільшуватися як серед корпорацій, так і серед домогосподарств.
Головними факторами, що сприяли збільшенню кредитування в корпоративному сегменті, респонденти назвали зниження процентних ставок і потреби підприємств в обіговому капіталі.
Зростання попиту на кредити серед населення визначали такі чинники: зниження ставок, підвищення витрат на товари тривалого користування і споживча впевненість.
Банки очікують, що попит на гривневі кредити як в корпоративному секторі, так і з боку населення зростатиме і в другому кварталі 2017 року.
Стандарти споживчого кредитування пом’якшуються від середини 2015 року – на це в проведеному опитуванні вказали 48% респондентів (12% в минулому кварталі). Стандарти всіх видів кредитів для бізнесу стали більш жорсткими в першому кварталі 2017 року, особливо для довгострокових валютних кредитів великим підприємствам.
За прогнозами банків, у другому кварталі 2017 року стандарти схвалення заявок на кредити бізнесу стануть жорсткішими; стандарти іпотечних кредитів можуть стати жорсткішими, а споживчих кредитів повинні пом’якшити.
Більшість респондентів також очікує зростання обсягів депозитів, зберігаючи оптимізм від початку 2015 року.
Очікування щодо збільшення припливу коштів корпоративного сектора перевищують очікування зростання депозитів населення (76% проти 67% опитаних банків).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас