Розроблено технологію штучного фотосинтезу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розроблено технологію штучного фотосинтезу

Технології&Авто
1065
Професор Фернандо Урібе-Ромо разом зі своїми студентами придумав, як запустити реакцію фотосинтезу в синтетичному матеріалі (метал-органічних каркасних структурах), яка розбиває вуглекислий газ на нешкідливі органічні компоненти. Схожим чином рослини під впливом сонячного світла перетворюють СО2 на поживні речовини і кисень. Вчені ж замість поживних речовин виробляють паливо.
Відтворити процес фотосинтезу без живих рослин дослідники всього світу намагалися роками. Проблема полягала в тому, щоб знайти спосіб запустити хімічну трансформацію під впливом видимого світла. Ультрафіолетові промені мають достатню енергію, щоб забезпечити реакцію в неорганічних матеріалах, таких як діоксид титану, але вони становлять лише 4% світла, що Земля одержує від Сонця. Видимий спектр являє левову частку сонячних променів, але матеріалів, які могли б сприймати це світло і запускати реакцію перетворення СО2 на паливо, мало і вони дорогі.
Урібе-Ромо використовував титан, поширений нетоксичний метал, додавши до нього органічні молекули, що діють як антени, які збирають світло. Молекули N-алкіл-2-амінотерефталати можна налаштувати таким чином, щоб вони абсорбували заданий спектр сонячного випромінювання. В даному випадку вчені синхронізувати їх з синім кольором, повідомляє Phys.org.
Для проведення експерименту дослідники зібрали фотореактор з світлодіодів — циліндр, що світиться синім і нагадує солярій. Відміряні обсяги вуглекислого газу повільно поміщалися в фотореактор і перетворювалися на два види палива, форміат і формамід, паралельно очищуючи повітря.
Якщо ця технологія доведе свою практичність, поруч з електростанціями можна буде побудувати станції очищення, що поглинають велику кількість СО2 і виробляють енергію, яка буде надходити назад у електростанції. Це вимагатиме створення нової інфраструктури, вважає Урібе-Ромо, але це можливо.
«Це справжній прорив, — говорить він. — Модифікувати матеріали, які будуть поглинати певний колір світла — дуже складне завдання з наукової точки зору, але з суспільної ця технологія допомагає скорочувати парникові гази».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас