Українцям запропонують стати платними агентами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям запропонують стати платними агентами

Казна та Політика
1262
Податкова міліція в Україні формально поза законом. З січня 2017 року її позбавили повноважень, а з квітня і зовсім мають розформувати. Але податкові міліціонери активно продовжують «кошмарити» бізнес.
За словами юристів, через прокуратуру вони подають до суду клопотання про проведення обшуку і проводять його на підставі рішення слідчого судді. При цьому, незважаючи на прямі норми закону про адвокатуру і спеціальний лист-роз’яснення від Генпрокуратури (від лютого 2016 року), податкові міліціонери продовжують не допускати адвокатів до процесу проведення слідчих дій, в тому числі і на обшуки.
«Тобто, будучи поза законом, вони безкарно продовжують його порушувати», – розповів член правління Асоціації податкових радників, керуючий партнер АК «Соколовський і партнери» Владислав Соколовський.
Уряд давно обіцяє припинити свавілля податкових міліціонерів, створивши службу фінансових розслідувань. Вона буде позбавлена підрозділів фіззахисту (усім відомі «маски-шоу»), а податкові злочини виявлятиме завдяки аналітичним, а не фізичним здібностям своїх співробітників.
Як повідомив радник міністра фінансів України Сергій Коваленко, Мінфін вже розробив свій проект закону про створення фінансової поліції. За основу були взяті положення депутатського законопроекту №4228 і після доопрацювання мінфінівський проект перебуває на затвердженні Національної ради реформ. Потім його мають схвалити в Кабміні і винести на розгляд депутатів.
За оцінкою експертів, подальший рух проекту владними кабінетами може розпочатися не раніше кінця травня.
Юристи підтримують створення нового правоохоронного органу, наполягаючи, що реформувати існуючу структуру неможливо.
«Частина керівників правоохоронних органів розглядає свої посади як бізнес. Відкриваються кримінальні справи і чиниться тиск на бізнес з метою отримання хабарів за закриття цих справ», – розповів адвокат, керуючий партнер Міжнародного правового центру “EUCON” Ярослав Романчук.
За словами Владислава Соколовського, зараз податкова міліція – це величезна структура в 10 тис. осіб. Часто на обшуки приїжджає полковник або підполковник, але вони працюють майже без аналітики. На основі перевірки підприємства складається акт і відкривається кримінальна справа.
«Треба чесно сказати, що зараз цей монстр працює виключно на себе, а не на державу. Проїдаючи з державного бюджету приблизно 600 млн грн на рік, приносять державі приблизно таку ж суму. При цьому не забуваючи про власну кишеню», – розповів Владислав Соколовський.
Старший партнер KM Partners Олександр Мінін наводить статистику, згідно з якою з кількох тисяч справ, що порушуються щороку, до суду доходить не більше 1%. Багато справ закриваються на стадії досудового розслідування.
Наприклад, за минулий рік було винесено всього 34 вироки. При цьому 75% випадків передбачає накладення штрафу, середня сума якого склала всього 32 тис. грн.
«Бувало навіть таке, що один і той самий платник спочатку отримував грамоту від ДФС, а потім – кримінальну справу за несплату податків. Подібне стосується і міжнародних компаній, які потім шлють рапорти в свої штаб-квартири. Тож шкоди багато, а користі від роботи податкової міліції майже немає», – вважає Олександр Мінін.
Чисельність служби фінрозслідувань передбачається на рівні 3-3,5 тис осіб. Раніше передбачалося, що серед них може залишитися не більше 25% колишніх працівників ДФС, які пройдуть конкурсний відбір, і ще 5% претендентів з інших правоохоронних органів.
За словами радника міністра фінансів України Сергія Коваленка, служба буде демілітаризована. Це означає, що у її працівників не буде військових звань, так само, як і ділення на роти, батальйони і полки. Відповідно, не буде й уніформи.
«У цивілізованих країнах співробітники спецслужб взагалі не мають уніформи, бо вона не потрібна їм у роботі. Тому бюджет не несе додаткових витрат на забезпечення форменим одягом таких співробітників», – розповів Сергій Коваленко.
Буде всього чотири види спеціальних звань: молодший інспектор, інспектор, старший інспектор та генеральний інспектор Служби фінансових розслідувань.
Законопроект передбачає також наявність позаштатних платних агентів. Таким може стати кожен громадянин, який володіє цінною інформацією про осіб, які ухиляються від сплати податків.
«У нас вже є приклади ефективної роботи платних інформаторів НАБУ. За оперативну інформацію, яка допомагає в розслідуванні, можна заробити до 25 тис. грн», – розповів Сергій Коваленко.
За словами Ярослава Романчука, в Польщі абсолютно безкоштовно громадяни вже пишуть близько 300 тис. доносів щорічно, не приховуючи свого імені.
Штатним спецам платитимуть від 32 тис. грн до 64 тис. грн. За рахунок різного роду надбавок ці суми можуть бути більшими приблизно удвічі.
«Автори схем з мінімізації оподаткування – це висококласні фахівці, і протистояти їм повинні не менш обізнані працівники, які отримують гідну зарплату», – розповів Сергій Коваленко.
Головний упор збираються робити на аналітику. Тому шукатимуть ІТ-фахівців та аналітиків, яким зовсім не обов’язково знати право.
Однак від оперативних функцій ведення слідства у Мінфіні відмовлятися не збираються. Просто ці методи мають стати доповненням до аналітичної роботи.
«Економічні злочини не розслідуються в засідках, а шляхом інтенсивної аналітичної роботи», – вважають у Мінфіні.
Наприклад, у Нідерландах аналітик виявив злочин, аналізуючи рахунки за електроенергію. В базі даних виділялася одна аграрна фірма, яка платила за світло втричі більше, ніж аналогічні компанії. Подальша оперативна робота виявила, що поряд зі звичайними агрокультура компанія вирощувала коноплю. І хоча конопля в Нідерландах законна, порушення полягало саме в тому, що її вирощували без сплати податків.
Якщо не буде оперативно-розшукової роботи, то все може закінчуватися покаранням найманого директора і бухгалтера підприємства, яке не сплачувало податки. Однак вони діють в інтересах реального власника бізнесу, який в такому випадку уникне покарання. Щоб вийти на нього і зібрати докази – потрібна оперативна робота.
В перші рік-два особливого ефекту від роботи нової служби у Мінфіні не чекають. Так само, як і детективам НАБУ, працівникам служби фінрозслідувань доведеться створювати свої бази даних практично з нуля. Адже інші правоохоронні органи не поспішають ділитися своєю інформацією.
До відання фінансової поліції потраплять не тільки питання, які й зараз перебувають у компетенції податкової міліції, а також ще 13 видів злочинів, які зараз розслідує Національна поліція.
Податкова поліція проводить перевірки транснаціональних компаній українського АПК
«Це злочини в банківській сфері, що стосуються незаконного фінансування політичних партій, та злочини, пов’язані з ринком цінних паперів. Це випадки, які вимагають проведення фінансових розслідувань та фахівців відповідної кваліфікації», – розповів Сергій Коваленко.
Також виявилося, що багато загальнокримінальних злочинів можуть бути частиною фінансових. Тому у разі виявлення даних видів злочинів (наприклад, шахрайство, ст. 190 КК або привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, ст. 191) у ході розслідування за іншими статтями, вони не будуть виділятися в окреме провадження.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас