Що реформатори роблять в Україні за $3000 на місяць — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що реформатори роблять в Україні за $3000 на місяць

Казна та Політика
2909
З наступного року США майже на 70% скорочують бюджет, який вони готові витратити на підтримку соціальних та гуманітарних програм в Україні. Це потягне за собою скорочення дивізіону громадських активістів, які перетягують на себе ключові функції чиновників.
Хто постраждає від скорочень? Це безліч програм у недержавному секторі: боротьба з торгівлею людьми, ВІЛ, програми планової імунізації, «Прозора енергетика», підтримка сільгоспрозвитку. Кризу в середовищі грантових експертних організацій один з їх яскравих представників Віктор Таран описав так: доведеться або припинити діяльність («тим самим підтвердивши тезу про «грантоїдів», які існують, лише поки є легкі гроші»), або шукати фінансування самостійно. Але підтримка з бюджету США йде і органам влади.
Люди, які втілюють ці програми, називають себе громадськими активістами і організовуються в «робочі групи». Зазвичай це люди, які пройшли Майдан, а також консультанти з Європи і США. Приклади їхньої діяльності можна знайти в кожному відомстві.
Наприклад, сайти для публікації документів і рішень Мінфіну, Мінекономіки, Міністерства транспорту та інфраструктури. У МВС вони організовували роботу тренерів для копів-новобранців (оплата роботи тренерів і підготовка методичок обійшлася в 2 млн грн). Вони вже два роки готують новий закон «Про освіту», і на це громадським аналітикам виділялося від 1,2 млн грн на рік. На розробку софту в Мінінфраструктури давали 1,5 млн грн.
«В результаті діяльності таких груп у Мінінфраструктури серйозно змінилася структура розподілу грошових потоків: вивели зі структури міністерства залізницю, кілька портів, — каже політолог Руслан Бортник. — У цих групах готують і пенсійну реформу, і продаж землі, і судову реформу, включаючи створення антикорупційних судів. По суті, це тіньові міністерства». Проекти реалізовувались і в системі місцевих рад. Так, на створення експертних рад при Ізмаїльській та Біляївській райдержадміністраціях Одеської області витратили 455 тис. грн.
Часто штати таких «вільних активістів» перевищують число держслужбовців. «МОЗ заповнений кадрами ледь на 50%, майже паралізований і не працює. Зате активну діяльність ведуть волонтерські або псевдопацієнтські групи, що отримують гранти від Сороса або по лінії Держдепу. Причому суми там серйозні, винагорода учасникам груп досягає $5 тис., притому що лікарі отримують 3200 грн. Взагалі це бездарно викинуті гроші, оскільки жоден із запропонованих законопроектів не пройшов. Попередній міністр Квіташвілі два роки розробляв пакет законів і реформу лікарень і поліклінік, а в підсумку Рада прийняла альтернативні законопроекти, які розробили в парламентському комітеті», — розповів екс-міністр освіти Олег Мусій. За словами Руслана Бортника, контролює робочі групи той, хто їм платить.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас