Україна втрачає ядерну енергетику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна втрачає ядерну енергетику

Енергетика
3397
Україна втрачає ядерну енергетику: починаючи з 2023 року, почнуть відключати енергоблоки на решті чотирьох АЕС. Про це розповіли українські вчені. Проблема тим гостріша, враховуючи, що провалені терміни модернізації ТЕС, що працюють на вугіллі, — ЄС може вимагати їх відключення. Купити електроенергію при цьому буде дуже складно. Як запевняють експерти, зробити це можна буде тільки в Росії і тільки в обсязі, еквівалентному виробництву двох енергоблоків.
Аварій більше в п’ять разів
Питання безпеки українських АЕС підняв Захід. The Washington Times досліджувала ядерну галузь, визнавши, що сьогодні ризик повторення Чорнобильської катастрофи вищій, ніж прийнято вважати, через корупцію та неефективне управління. Вчені, опитані «Вістями», б’ють на сполох: в 2016 році кількість аварійних ситуацій зросла в п’ять разів у порівнянні з 2015-м.
«Це зношування обладнання, яке виробило ресурс. Зниження кваліфікації персоналу. І, звичайно, перехід на нові види палива (Україна замінює російське ядерне паливо на паливо американської компанії Westinghouse Electric)», — сказав голова Інституту відновлюваної енергетики НАН України Володимир Коханевич. Паливо, яке дорожче від російського на третину, вже використовується на п’яти двох реакторах АЕС (Південноукраїнська та Запорізька). Питання в тому, що через нерівномірність добового споживання електроенергії необхідно регулювати потужності з її виробництва — зараз це роблять за допомогою ТЕЦ, ТЕС і ГЕС, але в «Енергоатомі» обговорюється рішення про «маневрування» за допомогою АЕС.
«Це не їхня властивість. Ми писали протести уряду, щоб заборонити маневрування атомними станціями. Але в Україні все можливо, фахівців не слухають, і російське паливо дуже погано ставиться до «маневрів», — говорить професор, член-кореспондент НАНУ Георгій Лисиченко.
За його словами, президент «Енергоатому» Юрій Недашковський покладає надії на збірки Westinghouse (нібито вони здатні маневрувати на 25% від потужності). «В цілому ж показники безпеки різко знижуються. Причини — це як продовження термінів служби, так і відсутність вчених в самому «Енергоатомі». За 25 років Україна так і не зробила свого науково-технічного супроводу атомної енергетики, і все вирішує держрегулятор, в якому немає жодного атомника», — резюмує екс-генеральний директор Чорнобильської АЕС Михайло Уманець.
Друга складова проблеми — продовження термінів експлуатації. За словами вчених, ЄС де-факто вважає процес нелегітимним: Україна не підписала конвенцію про основи національної безпеки, і на днях 22 євродепутати і екологічні організації ЄС вимагаливід ЄБРР і Єврокомісії припинити фінансову допомогу для України. «Приклад — не проведене відпалювання чотирьох корпусів реакторів ВВР-1000. При радіаційному впливі структура металу змінюється, а щоб її відновити, треба нагрівати і охолоджувати корпус за спеціальним графіком. У РФ у 2017-му відпалювання проведуть на двох АЕС, і ЄС, і РФ можуть вимагати від України того самого, інакше з’являться претензії, аж до вимоги закрити блоки, яким продовжили терміни експлуатації», — зауважив Уманець.
Учені пояснили, що проблема лежить глибше: навіть при продовженні строків роботи реакторів з 2023 року повинні з’явитися нові блоки, але на їх будівництво необхідно мінімум 15 років.
«Інакше енергоблоки почнуть «вилітати», як насіння, по 1-2 на рік. Атомну енергетику використовують як дійну корову, і догралися — вона стала ахіллесовою п’ятою країни, — підсумував Уманець. — Купити електроенергію при цьому можна буде лише в Росії, але можливість передачі потужностей не перевищує еквівалент двох атомних блоків, а цього дуже мало». За словами енергетичного експерта Валентина Землянського, купувати електроенергію можна буде також у Польщі, Румунії, Угорщини. «Але питання глобально в енергобезпеці. Маючи власну генерацію, ми тримаємо систему стабільною, а якщо сядемо на імпорт — при похолоданні залишимося без світла». До того ж немає ні коштів на зняття енергоблоків з експлуатації, ні на поводження з відходами.
«Держпрограму щодо поводження з ядерними відходами у 2016-му виконали на 12% — фонди просто розкрадені», — пояснив Лисиченко. «Якщо почати ховати атомну енергетику сьогодні, зупиняти на рік по 2-3 енергоблоки — наплодимо Чорнобилів і без всяких катастроф. Адже виведення з експлуатації — це шалені гроші, яких в України сьогодні немає», — підкреслив Михайло Уманець.
Кіловати подорожчають
Практичний аспект для споживачів — подорожчання електроенергії. У разі втрати атомних потужностей залишаться ТЕС, ТЕЦ, гідрогенеруючі потужності та «альтернативна» енергетика (сонячні і вітрові станції). Ті ж теплові станції за Договором з ЄС про енергетичну спільноту з 1 січня наступного року мають бути приведені у відповідність з Директивою з екобезпеки. Її виконання коштувало б державі $20 млрд, і вона не виконана (відповідно, за словами вчених, теплогенерація також припиняє бути легітимною в очах ЄС). «Це, звісно, здорожить електроенергію. І, в принципі, за законом про ринок електроенергії кіловати подорожчають. Наскільки, сказати поки що складно», — стверджує Землянський.
Тарас Козуб
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас