"Газпром" скоротить транзит через Україну в шість разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" скоротить транзит через Україну в шість разів

Енергетика
2075
“Газпром” продовжить здійснювати транзит через Україну навіть після введення “Північного потоку–2”, але істотно скоротить його обсяг.
Як повідомив в інтерв’ю Reuters голова правління “Газпрому” Олексій Міллер, постачання скоротяться приблизно в шість разів.
“Ми готові до переговорів, проте ми можемо говорити про набагато менші обсяги, можливо, близько 15 млрд кубометрів на рік для країн, які межують з Україною”, – сказав він.
Газотранспортна система України здатна пропустити до 120 млрд кубометрів на рік, але в останні роки транзит з Росії скоротився до 50-80 млрд кубометрів. За підсумками минулого року транзит становив близько 80 млрд кубометрів.
Як повідомлялося раніше, в ЄС погодилися фінансувати “Північний потік-2”, газопровід, що йде з Росії в Німеччину через Балтійське море в обхід України. Він прямо зв’яже російську ресурсну базу і європейських споживачів. Будівництво газопроводу почнеться в 2018 році і завершиться наприкінці 2019 року.
Раніше у США назвали проект будівництва Північного потоку-2 прямою загрозою енергетичній безпеці України та країн Євросоюзу. Водночас Євросоюз вирішив припинити перешкоджання будівництву російського трубопроводу Північний потік-2 через відсутність правових підстав. Тепер же Єврокомісія змушена просити згоду у країн-членів на переговори з Росією і спільне визначення правового поля реалізації проекту.
У свою чергу “Нафтогаз” вимагає від Єврокомісії вердикту, яким Росію зобов’яжуть здійснювати постачання газу європейським споживачам через українську ГТС.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас