Бонуси для економних: українцям розповіли, як використовувати залишок субсидії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бонуси для економних: українцям розповіли, як використовувати залишок субсидії

Особисті фінанси
2085
Українці, які отримують субсидію на оплату житлово-комунальних послуг і не використовують її в повному обсязі, зможуть спрямувати частину залишку на розрахунки в наступному опалювальному сезоні. Крім того, часто зекономлена допомога не тільки може стати резервом на майбутнє, але й зовсім звільнити споживачів від оплати у визначений місяць.
Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики.
Варто зазначити, що субсидія на оплату ЖКП призначається з соціальних нормативів споживання послуг, які встановлені на місяць.
Отримувач субсидії має сплачувати за спожиті послуги їх фактичну вартість з урахуванням розміру призначеної субсидії (вартість спожитих послуг мінус розмір субсидії). Якщо сім’я протягом місяця економно споживала послуги (менше нормативу), і вартість спожитих послуг менша від розміру призначеної субсидії, то в цьому місяці взагалі можна не платити за послуги, а залишки невикористаної субсидії можуть бути використані в наступних місяцях.
Разом з тим, порядком надання субсидій передбачено, що після закінчення опалювального періоду суми невикористаних субсидій на оплату опалення повертаються до бюджету. При цьому частина невикористаної суми субсидії в еквіваленті вартості 100 куб. м природного газу або 150 кВт/год електричної енергії (у разі використання даних джерел енергії для індивідуального опалення) не повертається, а залишається на особовому рахунку отримувача субсидії в організації і може бути використана для оплати послуг у майбутньому.
Розрахунок сум, які повертаються в бюджет, здійснюється організаціями, що надають послуги з централізованого опалення, газопостачання, електропостачання, за такою формулою.
Вартість спожитих послуг – розмір призначеної субсидії – вартість 100 куб. м природного газу (або 150 кВт/год електричної енергії).
Сім’ї, яким нарахована субсидія “заднім числом” (наприклад, в квітні з січня) і які весь цей час (у січні, лютому, березні) сумлінно сплачували за “комуналку” без урахування субсидії, у зв’язку з чим у них з’явилася переплата, мають право скористатися нею в будь-який час. Така переплата не повертається в бюджет, а залишається на рахунках одержувачів.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас