Реформа державних компаній гальмується на всіх рівнях - Абромавічус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформа державних компаній гальмується на всіх рівнях - Абромавічус

Казна та Політика
305
Для швидкої і ефективної реформи державних підприємств та перетворення їх на прибутковий і конкурентоспроможний бізнес, потрібні політична воля на державному рівні і бажання замінити неефективні механізми управління на більш прогресивні, використовуючи кращі світові напрацювання у сфері держуправління.
Про це кореспонденту Finance.UA розповів екс-міністр економіки України Айварас Абромавічус.
На його думку, в Україні ще дуже мало зроблено для підвищення ефективності роботи державних підприємств.
“Необхідно відмовитися від існуючої практики управління державними компаніями з міністерств і відомств. Мета реформи: створення незалежних наглядових рад для стратегічного управління державними організаціями. Наглядова рада покликана виконувати дві основні функції: розробити і затвердити стратегію для підприємства, і ізолювати підприємство від політичного тиску вищого міністерства”, – зазначає він.
Такий підхід до управління використовується в багатьох розвинених країнах, найбільш успішно застосовується в Скандинавії. Для прикладу, державні компанії Швеції показують ефективність роботи не гіршу, а часто і кращу, ніж приватні компанії.
“На жаль, реформу державного сектору так і не вдалося реалізувати повністю, оскільки ініціативи наражаються на активний опір керівництва підприємств і міністерських чиновників. За фактом з’ясувалося, що в реформуванні державного сектору немає реальної зацікавленості на державному рівні”, – резюмував Абромавічус.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас