Вчені створили графеновий індикатор тріщин для літаків і мостів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені створили графеновий індикатор тріщин для літаків і мостів

Технології&Авто
453
Вчені з Інституту досліджень полімерів Лейбніца розробили графеновое покриття для інфраструктурних об’єктів. При виникненні тріщин або розламів складу змінює колір, сповіщаючи про пошкодження. Дослідники пропонують використовувати методику для виявлення дефектів в мостах, літаках і навіть космічних станціях.
Створене німецькими вченими графеновое покриття змінює колір при наявності тріщин і пошкоджень, навіть якщо дефект проявився на нанорівні. Дослідники використовували багатошарові графенові нанопластинки, розмір і товщину яких легко варіювати. Накладення пластинок призводить до зміни кольору під впливом механічної деформації. Методика дозволяє виявляти мікротріщини, навіть коли візуально вони не помітні.
Графеновое покриття підсилює світло з певною довжиною хвилі і нейтралізує світло з невідповідними довжинами хвиль. Лусочки графена розташовуються таким чином, щоб на місці механічних пошкоджень покриття відображало червоне, жовте і зелене світло. Зони без пошкоджень при цьому ніяк не змінюються. При необхідності колірні індикатори можна налаштувати так, щоб кожен колір відображав різну ступінь пошкоджень. Зразком для вчених стала риб’яча луска і внутрішня поверхня черепашок.
«У промисловості графеновое покриття може виявляти деформації на нанорівні у структурних матеріалів кораблів або транспортних засобів. Також методика підійде для будівництва розумних будинків та тканин», — цитує одного з авторів дослідження Шаньліна Гао видання Digital Trends. Також вчені планують використовувати технологію для виявлення дефектів у космічних кораблів і крил літаків.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас