В яких країнах українці організовують корупційні схеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В яких країнах українці організовують корупційні схеми

Кримінал
1529
Іноземні банки і компанії причетні до завдання більше третини всіх збитків від злочинів, що розслідуються Національним антикорупційним бюро України.
Зараз детективи НАБУ встановили комерційні структури щонайменше 10 країн світу, за участю яких з України було виведено понад 2,27 млрд грн, 428 млн дол. США, 4,3 млн євро і 825 тис фунтів стерлінгів.
Слідством встановлена причетність іноземних суб’єктів до корупційних схем, реалізованих на ряді українських державних компаній. Зокрема, мова йде про ПАТ “Укргазвидобування”, ДП Електротяжмаш, ДП Об’єднана гірничо-хімічна компанія, ПАТ Державна продовольчо-зернова корпорація України, ДП Адміністрація морських портів України, ВАТ Одеський припортовий завод та ін, повідомляє прес-служба бюро.
Найчастіше кінцевими бенефіціарами іноземних компаній-учасників корупційних схем є громадяни України. А самі компанії зазвичай виконують роль посередника, який за сприяння топ-менеджменту держпідприємства купує її продукцію за цінами нижче ринкових або навпаки – постачає обладнання чи сировину для потреб ДП за завищеними цінами.
При цьому доходи, одержані злочинним шляхом, виводяться за кордон і використовуються як з метою створення в Україні нових корупційних схем, так і для фінансування приватних потреб їхніх організаторів (нерухомості, оплати за навчання, медичне обслуговування тощо).
Згідно з даними, отриманими детективами НАБУ з початку здійснення розслідувань (з 4 грудня 2015 року), найчастіше такі компанії-посередники мають “прописку“ у Великобританії та Республіці Кіпр. В цих країнах українських корупціонерів приваблюють низьке оподаткування, спрощена фінансова звітність та високі гарантії конфіденційності.
Банківські операції найчастіше здійснюються через фінансові установи у Латвії та Австрії, оскільки місцеві банки працюють швидко і мають жорсткі стандарти дотримання банківської таємниці.
НАБУ активно співпрацює з правоохоронними органами інших держав. Географія звернень НАБУ охоплює майже всі континенти. Всього з початку розслідувань станом на середину квітня НАБУ направило 161 клопотання про міжнародну правову допомогу в компетентні органи 41-го держави. Найбільше клопотань направлено до Латвії (35), Великобританії (13), Австрії (10), Швейцарії (10), Кіпру (10).
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас