Президентські вибори у Франції: трійка лідерів і прогнози для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президентські вибори у Франції: трійка лідерів і прогнози для України

Світ
855
23 квітня відбудеться перший тур президентських виборів у Франції. За даними останніх опитувань, у перегонах лідирує лівоцентрист Еммануель Макрон. Як припускають експерти, у другий тур вийде Макрон і ультраправий кандидат Марін Ле Пен. У такому випадку експерти прогнозують, що наступним президентом Франції стане саме Макрон.
Соціологія: трійка лідерів
Згідно з результатами чергового передвиборчого опитування у Франції, за 10 днів до першого туру президентських виборів Еммануель Макрон як і раніше залишався лідером перегонів з невеликою перевагою перед Марін Ле Пен. При цьому, як випливає з результатів дослідження аналітичного центру Elabe, замовленого газетою Les Echos і Radio classique, обом на п’яти наступає Франсуа Фійон.
Макрон йде попереду з 23,5% заявили про намір голосувати за нього, за ним слід Ле Пен з 22,5%. Фійон набрав в останньому опитуванні 20%.
Як вважають соціологи Elabe, лідируючий дует Макрон – Ле Пен, швидше за все, прийде до виборів попереду інших учасників, але в боротьбу першого туру може втрутитися Фійон. Якщо Ле Пен виходить у другий тур або з Макроном, або з Фійоном, вона, в будь-якому разі, згідно з висновками дослідження, програє одному з них.
Еммануель Макрон: Стрімко увірвався в перегони
За оцінками експертів, на сьогоднішній день Еммануель Макрон є найбільш вірогідним переможцем президентських виборів у Франції. Так, як вважає експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Володимир Воля, у другий тур виборів вийдуть Макрон і Марін Ле Пен. В такому випадку, перемога на виборах дістанеться саме Макрону, вважає Воля.
Як зазначає політолог Володимир Фесенко, на даний момент у Макрона більше шансів вийти в другий тур, ніж у третього лідера гонки Франсуа Фійона.
Еммануель Макрон з 2014 року обіймав посаду міністра економіки, промисловості та цифрових справ Франції. Влітку 2016 року він подав у відставку для участі в президентських перегонах. Ще кілька місяців тому його кандидатура не розглядалася серйозно, проте сьогодні він є найбільш вірогідним переможцем виборів.
“Він – сюрприз французьких виборів, тому що ще в кінці минулого року і навіть на початку цього, до лютого, його мало хто всерйоз сприймав”, – розповів політолог Володимир Фесенко.
Фесенко відзначає, що серед експертів існувала думка, що ці вибори – не його час, на відміну від наступних. Однак, змінити ситуацію допомогло те, що Макрон зумів успішно зарекомендувати себе. Зіграли на руку політику і скандали навколо його основних суперників – Марін Ле Пен і Франсуа Фійона. Особливо це стосується Фійона і скандалу, пов’язаного з його дружиною. Стосовно неї фінансова прокуратура Франції розслідує справу про фіктивне працевлаштування, підозрюючи в розкраданні держкоштів.
Як вважає Воля, Макрону вдалося ще й перетягнути собі частину правоцентристського електорату Франсуа Фійона.
За політичними поглядами Макрон – поміркований лівоцентрист. Як вважає Фесенко, однією з причин її успіху стало те, що він поєднує ліберальні і помірковано ліві погляди.
На думку експерта-міжнародника Володимира Волі, якщо Макрон стане наступним президентом Франції, він буде продовжувати зовнішньополітичний курс нинішнього уряду Франції, в тому числі і з українського питання. Те ж саме буде стосуватися побудови відносин Франції та Росії – якщо до влади прийде Макрон, вони залишаться такими, якими є зараз, тобто нейтральними і прагматичними, вважає Воля.
При цьому, питання про пом’якшення економічних санкцій проти Росії може виникнути і якщо президентом стане Макрон, оскільки ця тема популярна у Франції, зазначає Фесенко. Тим не менше, експерт упевнений, що з усіх трьох лідерів перегонів Макрон – найбільш прийнятний кандидат з точки зору інтересів України.
“Порівняно з іншими кандидатами і з точки зору інтересів України, ставлення до Росії, для України це найбільш прийнятний кандидат, – говорить Фесенко, – Я б не називав його проукраїнським. Він, скоріше, проєвропейський і найбільш ліберально налаштований кандидат, який дотримується загальноєвропейської лінії, загальноєвропейських позицій, у тому числі з приводу Криму, конфлікту на Донбасі, ставлення до Росії”.
Макрон, хоч і критикує політику Путіна, але, при цьому, виступає за прагматичне вирішення проблем у відносинах з Росією і за співпрацю в деяких питаннях, наприклад, у боротьбі з тероризмом, зазначає політолог.
Марін Ле Пен: Експерти пророкують програш
На думку експертів, ультраправий кандидат Марін Ле Пен вийде у другий тур президентських перегонів. “Можна з високою ймовірністю сказати, що у другий тур виходить Ле Пен. Але вкрай малоймовірно, за оцінками абсолютної більшості експертів, що вона переможе у другому турі”, – говорить Фесенко.
Більш того, може статися і так, що у другому турі жителі Франції будуть голосувати не стільки за опонента Ле Пен, скільки проти неї, зазначає політолог.
Як вважає експерт-міжнародник Володимир Воля, Ле Пен не переможе на виборах, оскільки у неї досить обмежена електоральна база. Експерт відзначає, що навіть до того, як у трійку лідерів увірвався Макрон, Ле Пен у другому турі все одно програвала ще одному опоненту – Франсуа Фійону.
З усіх трьох кандидатів Ле Пен вважається найбільш проросійською. Вона висунула свою кандидатуру на посаду президента, зайнявши третє місце в першому турі з 17,9% підтримки (у нинішнього президента Франсуа Олланда було 28,63%, у Ніколя Саркозі – 27,18%). Політик заявляє, що не вірить у незаконну анексію Криму, виступає за відмову від євро і вихід Франції з ЄС, дружбу з Росією та застосування політики президента РФ Володимира Путіна.
Експерти вважають, що подібні висловлювання Марін Ле Пен про Крим адресовані, перш за все, Росії. Ще в лютому минулого року вона зверталася до Кремля за черговим кредитом у розмірі 27 млн євро на президентську кампанію. Але її прохання так і не задовольнили. Більш того, російське Агентство по страхуванню внесків подало позов з вимогою повернути борг збанкрутілому “Першому чесько-російському банку” за кредитом Марін Ле Пен на 9 млн євро. Тепер Марін Ле Пен заявами про Крим як би натякає Кремлю на чергову позику, тому що у Франції її партію відмовляються кредитувати.
Як зазначає експерт-міжнародник Володимир Воля, навіть зараз вона просто технологічно розігрує російську карту, адже за президентськими виборами у Франції майже відразу слідують парламентські, в яких її політична сила теж буде брати участь.
Франсуа Фійон: Втрачає позиції через дружину
Правоцентристський кандидат в президенти Франції Франсуа Фійон був основним конкурентом Марін Ле Пен. Втім, зараз експерти припускають, що у другий тур виборів він не потрапить.
В першу чергу по його рейтингу сильно вдарив скандал з його дружиною, яка стала фігурантом розслідування фінансової прокуратури Франції за підозрою в фіктивному працевлаштуванні і розкраданні держкоштів, вважає Володимир Воля. Другим ударом по його позиціях стало стрімке зростання рейтингу Еммануеля Макрона, який перетягнув на себе частину електорату Фійона, каже експерт.
Франсуа Фійон – член парламенту Франції. За свою політичну кар’єру він змінив кілька міністерських портфелів – був міністром праці та міністром освіти в уряді Жан-П’єра Раффарена. При президентові Ніколя Саркозі Фійон очолив уряд Франції і перебував на цій посаді п’ять років президентського терміну.
В ході дебатів перед другим туром внутрішньопартійних праймеріз Фійон назвав абсурдною політику нинішнього президента Франсуа Олланда по відношенню до Росії. На його думку, з найбільшою в світі країною і ядерною державою “не можна поводитися таким чином”. Він додав, що в сформованій ситуації необхідно сісти за стіл переговорів і відновити втрачені зв’язки. У міжнародній політиці Фійон має намір домагатися, щоб Франція захищала власні інтереси.
Про важливість співпраці з Росією Фійон говорив неодноразово. Кандидат у президенти вважає, що відносини з Росією – стратегічне питання для майбутнього Європи, і ці відносини треба відновлювати. Крім того, Фійон вважає, що необхідно створити європейський оборонний альянс, бо “політика США, які керують НАТО, не є рішенням проти ісламського тоталітаризму”.
Говорячи про Євросоюз, Фійон назвав безвідповідальними заяви політиків, які бажали вступу України і Грузії в НАТО. “Чи завжди Захід був надійним? Чи не вводили ніколи в оману Росію щодо Лівії, щодо Косово, економічного партнерства з ЄС? У Росії є чимало відповідальності, але не в неї однієї. Я вам нагадаю про безвідповідальні висловлювання тих, хто хотів вступу Грузії і України в НАТО”, – зазначив Фійон.
Дар’я Нінько
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас