Приватним детективам дозволили відкрито збирати компромат на українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватним детективам дозволили відкрито збирати компромат на українців

Казна та Політика
1719
Українським приватним сищикам розв’язали руки. Днями Верховна Рада прийняла закон про приватну детективну (розшукову) діяльність, який повинен легалізувати і вивести з тіні тисячі детективів, які працюють в країні. Документ чекає на підписання Президента, після чого набуде чинності.
У законі прописано, чим можуть займатися приватники і які у них права та обов’язки, чого не було раніше. Плюс — передбачено механізм контролю роботи детективів.
В Єдиному державному реєстрі юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань детективних бюро числиться 28, агентств — 85. Ще 57 контор містять у назві слово «детективна» (фірма, служба тощо).
«Сьогодні в Україні працює кілька тисяч детективів та детективних агентств, у Києві, наприклад, їх більше сотні, але більшість не афішують свою діяльність. Є ті, хто не любить розголосу, хоча без реклами в нашому світі нікуди, а є ті, хто надає завідомо незаконні послуги і тому живе у тіні. Такі будуть завжди, незалежно від того, є закон чи ні», — розповів засновник детективного агентства «Бюро Рись» Руслан Болгов.
З прийняттям закону Нацполіція буде вести Єдиний реєстр суб’єктів приватної детективної (розшукової) діяльності. І якщо слідчі не відповідатимуть вимогам, їм доведеться піти з ринку.
За прогнозами учасників ринку, вартість ліцензії буде варіюватися в межах 2,5-5 тис. грн. Поки що остаточного прайса немає, ціни та порядок видачі свідоцтв планують затвердити окремим підзаконним актом.
Найбільш прибуткові для детективів — приватні розслідування в інтересах фізосіб та бізнесу в Україні та за кордоном, пошук людей і інформації, генеалогічні розслідування, комплексне забезпечення безпеки підприємств (українських та іноземних) і т. д.
«До найпопулярніших можна віднести такі послуги, як збір інформації про ділових партнерів, розшук зниклих без вісти, виявлення фактів подружньої невірності, перевірку приміщень на наявність прослуховуючих пристроїв, перевірку на детекторі брехні», — зазначила керівник адвокатського бюро Олена Прядко.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас