Скільки Україні коштуватимуть нові борги, і як це позначиться на гривні - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки Україні коштуватимуть нові борги, і як це позначиться на гривні - експерт

Казна та Політика
2063
Запуск в Україні ринку землі покаже міжнародним інвесторам нові джерела фінансування дефіциту бюджету, що стане сигналом для покупки наших євробондів за цікавими і доступними для країни цінами.
Таку думку висловив керуючий партнер ІК «Capital Times» Ерік Найман.
Він вважає, що успішним розміщення українських єврооблігацій можна вважати за ставкою в районі 6-6,5% річних. Більш дорогі позики не просто посилять боргове навантаження, але ще й посилять ризики виникнення фінансової піраміди.
«З прибутковістю в 6,5% вихід Мінфіну на борговий ринок буде виправданий. Але отримати таку ставку в 2017 році без очевидних джерел наповнення бюджету неможливо. Якщо наші не продовжать співпрацю з МВФ, то вони можуть дозволити брати і дорогі капітали під 8% річних, як сьогодні котируються старі борги. Але тоді ми втратимо можливість гасити старі зобов’язання в 2019 році», — констатував Ерік Найман.
За його словами, до виходу на міжнародні ринки капіталу нас підштовхує МВФ, який хоче, щоб Україна швидше почала роботу на зовнішніх ринках перед майбутнім погашенням старих позик.
Прибутковість в районі 8% річних фінансист назвав дуже високою в умовах нинішнього стану державних фінансів. Якщо лід-менеджери пообіцяють Мінфіну розміщення під 6-6,5% річних, чиновники підуть на випуск у другому півріччі 2017 р.
«Вже зараз левова частка, а точніше майже весь бюджетний дефіцит формується через великі борги, за якими ми платимо величезні відсотки. Збільшувати цей сніжний ком – значить нарощувати будівництво піраміди, коли нові борги будуть залучатися тільки на погашення відсотків за старими позиками. Це завжди яскрава характеристика боргової піраміди. Думаю, що Мінфін розуміє небезпеку збільшення ставок і не піде на крок, що свідомо прирікає на дефолт у 2019 році», — зазначив Найман.
Він вважає, що успішний вихід України на ринок євробондів позитивно буде сприйнято нашим внутрішнім валютним ринком.
«Значного зміцнення гривні ми не побачимо. Але це зменшить девальваційні тенденції восени», — впевнений фінансист.
При цьому він наголосив на необхідності прискорення системних реформ в країні для залучення прямих і портфельних інвесторів до 2019 року.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас