Операція «легалізація». Чи можна закінчити бурштинове свавілля? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Операція «легалізація». Чи можна закінчити бурштинове свавілля?

Казна та Політика
1476
Інтерес до питання викорінення нелегального видобутку бурштину став гострішим в останні роки, коли вартість бурштину підтяглася до рівня до 10 тис. доларів за кілограм. Багато років вчені та екологи б’ють на сполох, вимагаючи від влади легалізувати видобуток сонячного каменю, декриміналізувати і ввести бурштиновий бізнес в правове поле.
Які ж кроки потрібно зробити владі для того, щоб видобуток і переробка бурштину в Україні стала повноцінною, орієнтованою на експорт галуззю, з мінімізованою шкодою для навколишнього середовища?
Бурштиновий потенціал
За даними Держслужби геології і надр, за запасами бурштину Україна посідає перше місце в Європі і друге в світі.
Площа перспективних для видобутку бурштину територій становить близько 380 тис. гектарів.
БІльша частина родовищ розташована на північному заході країни: в лісах на території Рівненської, Житомирської та Волинської областей.
При цьому фактично весь бурштиновий бізнес в Україні зараз знаходиться в тіні. Компанії, що мають державну ліцензію на видобуток бурштину, видобувають близько 5 тонн цього каменю на рік.
У реальності це лише невелика частина всього видобутого бурштину в країні. Набагато більше його видобувають на нелегальних промислах, які зовсім не контролюються державою.
У Міністерстві екології та природних ресурсів вважають, що реальні обсяги видобутку сонячного каменю становлять 200-300 тонн на рік, можливо і більше. Орієнтовний дохід від нелегальної торгівлі бурштином становить 300-400 мільйонів доларів на рік.
На даний момент точних даних про фактичні обсяги видобутку бурштину та обороти тіньового бурштинового бізнесу зараз не має жодна державна служба в Україні.
Операція «легалізація». Чи можна закінчити бурштинове свавілля?
При цьому розвідані і перспективні площі в Україні дають підставу припустити, що при правильній організації наша країна може стати світовим лідером з видобутку, а в перспективі, і в обробці бурштину.
Головна перешкода – високий рівень корупції в країні та переважання особистих інтересів над державними. З легалізацією видобутку бурштину може повторитися та сама історія, що і з легалізацією грального бізнесу. На всіх політичних рівнях йдеться про необхідність легалізації, всі згодні і підтримують… на словах. В реальності процес стоїть, потрібні закони чомусь не набирають достатньої кількості голосів, процес обмежується словесними обіцянками без їх практичної реалізації.
Вже багато років парламент не може прийняти пакет законів, які регулюють видобуток і обіг бурштину.
Зростаюча екологічна загроза
Екологи вже давно попереджають, що нелегальний видобуток бурштину призводить до зростання екологічних проблем на Поліссі. Результат тіньових розробок – тотальне знищення лісів та ґрунтів, на відновлення яких потрібні багато десятиліть. На місцях нелегального видобутку легко можна знімати фільми про інші планети. «Місячний ландшафт» – так називають місця, які залишають після себе бурштинові старателі.
Нелегальний видобуток бурштину призводить до того, що через порушення гідрологічного режиму в лісах гинуть дерева, знищуються заповідники Полісся, де вирубки лісу не проводили вже понад 80 років.
За даними Держлісагентства, видобуток бурштину призвів до знищення 4 тисяч гектарів лісу.
Інший бік медалі
Не секрет, що північні райони Рівненської, Житомирської та Волинської областей – це переважно депресивний регіон з високим рівнем безробіття і бідності. Багато жителів цих місць вже давно перебралися в більш благополучні регіони країни або виїхали працювати за кордон.
Фактично держава не створила умов для місцевих жителів заробляти легально і законно, що і призводить до нелегального видобутку бурштину, вирубки лісу, контрабанди і формування численних кримінальних угруповань, що контролюють цей нелегальний бізнес.
Законодавчо легалізувати видобуток бурштину – це лише невелика частина загальної проблеми.
Необхідно усунути причину виникнення проблеми, а не боротися з її наслідками.
Головна причина – неврегульовані соціальні проблеми депресивного регіону, в якому відсутність робочих місць і неможливість заробляти легально змушує людей іти в тіньовий бізнес або відвертий кримінал. Не рідкісні випадки поранень і загибелі людей в результаті протистоянь між кримінальними угрупованнями, які борються за контроль над бурштиновим бізнесом.
Навіщо легалізація?
Парламент вкотре не зміг прийняти закон про видобування та реалізацію бурштину. Метою законопроектів є правове врегулювання видобутку дорогоцінних каменів, зокрема, бурштину.
Крім того, передбачається припинення незаконного видобутку бурштину, ліквідація організованих злочинних організацій, що покривають його незаконний видобуток, тіньовий збут і контрабанду, а також створення сприятливих умов для розвитку в Україні галузі економіки, пов’язаної з видобуванням, реалізацією та обробкою бурштину. У результаті з’являться нові можливості для наповнення місцевих бюджетів та зростання зайнятості населення.
За проект закону №1351-1 голосували кілька разів, але він так і не набрав необхідної кількості голосів у залі парламенту і був відправлений на доопрацювання.
Законопроект № 3035 «Про старательські артілі», що сприяє вирішенню проблеми екологічної катастрофи та легалізації зайнятості громадян, які працюють на копальнях, не виносився на голосування навіть в першому читанні.
Мета легалізації полягає не тільки у створенні економічно більш ефективного і прибуткового бізнесу, але і у вирішенні соціальних проблем в регіоні, збільшенні кількості нових робочих місць та створенні додаткових умов для отримання легального заробітку для громадян, які проживають у депресивних районах Полісся.
Операція «легалізація». Чи можна закінчити бурштинове свавілля?
Зараз нелегальний видобуток бурштину проводиться з мінімальним використанням техніки і сучасних технологій. Бурштин видобувається за допомогою мотопомп. Такий спосіб видобутку не тільки низькоефективний, але й завдає значної шкоди екології і навколишньому середовищу.
При нелегальному видобутку вдається зібрати 20 – 50% бурштину від його загального обсягу. При цьому часто камінь руйнується або пошкоджується, що помітно знижує його вартість.
Бурштин, що залишився після тіньових старателів, видобувати на багато складніше і затратніше, оскільки родовище залишають у зруйнованому стані.
Нелегальний видобуток також призводить до масштабного порушення екосистеми: руйнується ліс, порушується гідробаланс навколишнього середовища, руйнуються заповідні території, міграція тварин з цих місць.
Для зростання економічного ефекту в Україні потрібно створити повний цикл: від легального видобутку сонячного каменю до його обробки і продажу кінцевим покупцям у вигляді готового виробу.
Для врегулювання проблеми з нелегальним видобутком і незаконним експортом бурштину в Україні потрібно створити бурштинову біржу, підприємства з його обробки і виробництва прикрас із сонячного каменю, а також посилити контроль на митниці для обмеження нелегального вивезення.
Прості та прозорі правила для учасників біржових торгів, ціни вищі від сірого ринку і жорсткий контроль та облік видобутої сировини – умови для переходу нашої країни від пересічного постачальника сировини до важливого гравця світового бурштинового ринку. Експорт оброблених виробів, а не сировини, дозволить багаторазово збільшити надходження від бурштинового бізнесу.
Операція «легалізація». Чи можна закінчити бурштинове свавілля?
Мінімальна вартість кілограма необробленого бурштину на чорному ринку в Україні – близько 600 доларів. У Польщі найпоширеніша фракція (5-10 грам) буде коштувати вже 2700 дол. У Китаї, де знаходиться кінцевий споживач, ця партія оцінюється в 3500 дол.
Висновок: біржові торги дозволять видобувним організаціям продавати бурштин за ринковою ціною, тобто в кілька разів дорожче. А якщо обробити сировину в Україні та експортувати готовий виріб безпосередньо кінцевому споживачеві, оминаючи польських посередників, то вартість бурштину зросте багаторазово.
На думку народного депутата Сергія Євтушка, легалізація видобутку бурштину дозволить отримати до 5 млрд грн надходжень до бюджету.
Операція «легалізація». Чи можна закінчити бурштинове свавілля?
В бурштиновому бізнесі вже давно час створити прості і зрозумілі правила гри. Однак прийнятий законопроект насамперед повинен відповідати інтересам місцевих жителів, що дозволить легалізувати їхню діяльність, зняти соціальну і кримінальну напругу в регіоні, створити нові напрямки для офіційного заробітку в сфері видобутку та обробки бурштину.
Якщо ж буде прийнятий закон, що враховує інтереси лише небагатьох великих гравців і легалізує вже існуючі в тіні корупційні схеми, українське Полісся продовжить воювати за свою бурштинову мрію.
Олександр Єжель
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас