Дешеві покупки на Amazon: коли американська компанія зайде в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дешеві покупки на Amazon: коли американська компанія зайде в Україну

Фондовий ринок
1050
Amazon може з’явитися в Україні вже до кінця цього року. Товари з інтернет-майданчика стануть дешевшими, оскільки не потрібно платити посередникам за доставку. Для цього Кабміну доведеться вирішити проблеми з митницею, логістикою і узаконити міжнародні платіжні системи.
Amazon з’явиться в Україні до кінця року
Amazon працює в 14 країнах, серед яких США, Індія, Китай, Німеччина та інші держави. Українцям доводиться замовляти товари через посередників. Інтернет-магазин популярний через доступні ціни, каже Денис Кубрак, директор компанії Unitrade Express. Підприємство доставляє покупки з США в Україну.
Нещодавно гендиректор “Укрпошти” Ігор Смілянський заявив, що Amazon може з’явитися в Україні до кінця 2017-го.
“Ми хочемо завести Amazon в нашу країну. Зараз працюємо з партнерами, оскільки це міжнародний поштовий обіг і це вимагає часу. Логістично ми готові. Однак це міжнародні угоди, і в цьому випадку ми маємо працювати з американською поштою. Решта – це співпраця з нашими митними органами. Вони повинні збільшити штат, щоб швидше пропускати товари. Дуже хочу до кінця 2017 року, але обіцяти не буду, поки що не впевнений”, – сказав Смілянський в ефірі “5 каналу” 27 березня.
У “Укрпошті” поки що не розголошують подробиць переговорів з американською компанією. Керівник напрямку міжнародної торгівлі PwC Ukraine Денис Шендрик вважає, що в Україні має з’явитися підрозділ Amazon зі своїми складами і доставкою в пострадянські країни.
“Питання в тому, щоб Amazon в Україні створив свій хаб. Щоб в країну звозився товар зі всього світу і доставлявся в інші країни. Якщо ж мова йде про те, щоб “Укрпошта” доставляла товари в Україну з США, то я і зараз це можу зробити. Але це не буде “Amazon в Україні”, як заявляють. Він буде в країні, якщо тут компанія побудує склади, створить робочі місця і буде доставляти посилки в інші країни. Думаю, Смілянський мав на увазі, що такий великий гравець на ринку міжнародної роздрібної торгівлі повинен працювати в Україні”, – говорить експерт.
За словами Шендрика, для роботи компанії в країні потрібно легалізувати роботу платіжної системи PayPal і електронних грошей. Також в Україні необхідно узаконити митні склади, на яких буде розміщуватися товар до відправки покупцю. Для роботи Amazon буде потрібна хороша логістична інфраструктура і складські приміщення з автоматизованими процесами сортування. За словами експерта, українська інфраструктура не відповідає вимогам американської компанії. Прискорити доведеться і роботу митної служби, щоб товари відправлялися без затримок.
Денис Кубрак сумнівається, що “Укрпошта” зможе привести в країну Amazon. “Мені здається, бюрократична машина “Укрпошти” не дасть запустити це швидко, ефективно і за адекватні гроші. Якщо вони і запустять, то це буде сирий продукт. Півроку тому вони анонсували достаку посилок дронами. Як на мене, це більше пов’язано з піаром, ніж з реальною послугою”, – говорить він.
Як українці зараз купують товари на Amazon
Клієнти Amazon з України для купівлі товару користується послугами посередників. Покупець, оформляючи замовлення, вказує американську адресу доставщика. Потім посередник доставляє покупку в Україну.
Денис Кубрак розповідає: покупець може попросити посередника замовити і доставити покупку, тоді компанія сама оплатить товар. Клієнт оплатить покупку і послуги посередника при отриманні посилки. Другий варіант: покупець сам оплачує товар на Amazon банківською карткою, а посередник тільки його доставляє. За його словами, 80% замовлень – це електроніка і одяг, решта – товари, які не продаються в країні.
Наприклад, на Amazon електронна книга Kindle коштує 69,99 доларів. За вагу у 191 г доведеться заплатити 2,5 долара, комісія посереднику – 7% – 4,9 дол., страховка 1% – 0,7 дол., перевірка вмісту посилки – 2 долара. Разом з доставкою пристрій в підсумку обійдеться в 80,09 доларів або 2158 грн. Від замовлення до отримання покупки може минути два-три тижні. На “Розетці” така сама книга обійдеться в 2500 грн.
Якщо покупка дорожча за 150 євро, на митниці доведеться заплатити податок у розмірі 32% за кожен “зайвий” євро. Приміром, вартість товару 200 євро. Сума перевищення митного ліміту – 50 євро. Мито становить 5 євро (50×10%). ПДВ – 11 євро ((50+ 5) ×20%). Загальна вартість митного оформлення складає 16 євро.
Щоправда, середній чек не досягає 150 євро, зізнається директор Unitrade Express. Однак іноді митники оцінюють товар у більшу суму, ніж зазначена в інвойсі.
“Буває, митниця не вірить заявленій вартості. Грубо кажучи, клієнт купує іРһопе за 100 доларів, є підтвердження оплати, інвойси. Але митниця може оцінити його в 200 євро і не віддати, поки не заплатиш податки. Але питання навіть не в податку, а в тому, що доводиться платити брокеру за заповнення паперів на митниці. Умовно, податок може бути 50 гривень, а послуги брокера – 400. Тоді товар вже не такий вже й дешевий виходить”, – каже підприємець.
Тим не менш, за словами Дениса Кубрака, кількість замовлень з іноземних торгових майданчиків з кожним роком зростає. В середньому доставка триває два тижні – зі штатів в Україну відправляють вантажі три рази на тиждень.
Віталій Андронік
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас