Як перерахують субсидії українцям у зв'язку із закінченням опалювального сезону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як перерахують субсидії українцям у зв'язку із закінченням опалювального сезону

Особисті фінанси
1351
У минулому році субсидію нараховували, виходячи з доходу в 2015-му, а в цьому році перерахують з урахуванням доходів за минулий рік. В результаті після перерахунку розмір знижки для українців значно скоротиться.
Згідно з постановою Кабміну, знижка на комуналку розраховується як мінімум два рази на рік – першого травня і першого жовтня. Після перерахунку українцям нарахують субсидію з урахуванням доходів за минулий рік.
Наприклад, сім’я з чотирьох осіб з двома середніми зарплатами в цей опалювальний сезон платила за комуналку зі знижкою не більше 1064 гривень, а в наступному – заплатить не більше 2033 гривень. Якщо ця сума повністю покриває вартість комунальних послуг в межах соціальних норм, субсидію у такій сім’ї і зовсім можуть забрати. Якщо субсидія вже оформлена, органи соціального захисту перерахунок зроблять автоматично.
“Якщо обставини в сім’ї не змінилися, якщо не з’явився за минулий рік безробітний серед членів сім’ї, якщо кількість прописаних у квартирі не змінилося, якщо не було покупки на суму від 50 тисяч гривень – перерахунок зроблять органи соціального захисту самостійно. Якщо щось в умовах сім’ї змінилося, в тому числі щось з перерахованого мною, потрібно про це повідомляти органам соцзахисту”, – пояснили на урядовій гарячій лінії.
Але навіть тим сім’ям, чий дохід за минулий рік ніяк не змінився, у наступному опалювальному сезоні доведеться платити більше. Пов’язано це з тим, що соціальну норму на опалення житла скорочують.
Новий норматив – 5 кубометрів газу на квадратний метр (було 5,5 кубів) – набуде чинності вже в травні цього року. Зараз субсидія покриває 330 кубів на опалення квартири площею 60 квадратних метрів, вже в наступному опалювальному сезоні “комунальну знижку” будуть нараховувати тільки на 300 кубів. Якщо при цьому продовжити спалювати 330 кубів, доведеться 30 кубів оплачувати без субсидії. За чинним тарифом – це ще 204 гривні.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас