МВФ полює на іноземні активи українських чиновників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ полює на іноземні активи українських чиновників

Казна та Політика
2340
Згідно з Меморандумом з МВФ, «у зв’язку з неочікувано низьким рівнем розкриття інформації про банківські рахунки та інші активи закордоном» НБУ та Держфінмоніторинг поінформують своїх контрагентів в провідних закордонних фінансових центрах про те, що відсутність декларування активів, які знаходяться в іноземних юрисдикціях, власниками або бенефіціарними власниками яких є публічні діячі, члени їх сімей або асоційовані особи, може складати злочин у відповідності до законодавства України, а також правопорушення з відмивання грошей у тих юрисдикціях.
«Ми забезпечили подання високопосадовцями декларацій про активи і доходи за 2015 рік. Подані декларації були оприлюдені і є доступними громадськості, і Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) повідомило Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) про високопосадовців, які не подали декларації відповідно до положень Закону №2014/49 (попередній захід для цього перегляду).
Кількість високопосадовців, котрі подали декларації, становить близько 22 000 осіб, в той час як до НАБУ передано 10 повідомлень про осіб, які цього не зробили. Для моніторингу прогресу в перевірці декларацій активів високопосадовців, НАЗК публікуватиме статистичні дані на щоквартальній основі, починаючи на веб-сторінці, яка є вільно доступною для громадськості (відповідно до шаблону, вказаному в пункті 98 ТМР).
В подальшому ми забезпечимо подання всеохоплюючих декларацій про активи всіма високопосадовцями, включаючи керівників державних підприємств, за 2016 календарний рік до 1 квітня 2017 року у відповідності до положень закону №2014/49. У подальшому ми проведемо оцінювання ефективності вимог до декларування активів для забезпечення того, щоб декларування та верифікації активів фокусувалися на високопосадовцях і розглянемо можливість уточнення категорій високопосадовців, які зобов’язані подавати декларації про активи», – йдеться в Меморандумі з МВФ.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас