Україну атакують кредитні онлайн-шахраї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну атакують кредитні онлайн-шахраї

Фінтех і Картки
2505
Активний розвиток в Україні онлайн-кредитування все частіше звертає на себе увагу шахраїв. Як би не захищалися фінансові компанії, які розгорнули свої кредитні сервіси для любителів позичати гроші в інтернеті, злочинцям вдається залишати кредиторів в дурнях.
«Останнім часом часто відбуваються випадки махінацій з боку колишніх співробітників банків і кредитних сервісів, які володіють інформацією про певні вразливості», — розповів директор департаменту управління ризиками компанії CashUp Тарас Кузьма.
Шахраї беруть позики так, щоб їх не повернути і залишити кредиторів з носом. Нерідко їм це вдається, як не намагаються фінансові компанії перевіряти своїх інтернет-позичальників на відстані. Кредитори перевіряють досьє нових клієнтів в бюро кредитних історій, вдосконалюють свої моделі скорингу та методи оцінки ризиків. І тим не менш фінустанови втрачають гроші.
Експерти запевняють, що аналіз позичальника при видачі коштів новим людям далекий від досконалого, навіть коли фінансисти вдаються масштабного збору інформації про людину — від кредитних бюро до соціальних мереж.
«Відкритість інформації, можливість перевірки в бюро кредитних історій і доступ до соцмереж знижує ризики. Хоча і зараз треба мати професійних і чесних співробітників, які вивчають позичальників. Ще слід мотивувати персонал від кінцевого результату. Соцмережі вторинні, але, якщо сторінка створена нещодавно, немає інформації про роботу і приватне життя потенційного одержувача коштів — це вже небезпечно. Бюро нещодавно допомогло нам відсіяти позичальницю, яка 6 років керує IT-компанією, але як фізособа з 2008 року не гасить 70 тис. євро. Відмовили», — зауважила СЕО компанії MO Cash Світлана Скосирська.
Як перевіряють
Кредитори спільно з технічними консультантами навіть склали перелік способів, які застосовують шахраї, щоб підібратися до фінансової онлайн-компанії і позичити в неї грошей з подальшим неповерненням.
Найбільш поширеним стали ці шість прийомів:
1. Використання підроблених або викрадених документів — це найпопулярніший метод шахрайства. З ним борються за допомогою додаткової верифікації.
2. Оформлення кредиту на підставну особу (безробітні, знайомі). У більшості фінкомпаній з цим вже навчилися боротися, але шахраї не припиняють свої спроби і регулярно «тестують» цю схему.
3. Використання інтернет і prepaid-карт, які є знеособленими і прив’язані тільки до номера телефону (нерідко сервіси блокують трансакції на такі карти).
4. Фішинг даних користувачів кредитних сервісів: шахраї обманом вивуджують у жертв паролі та логіни від їхніх персональних кабінетів, і беруть позики під чужими іменами. Підставляють під взяті кредити обдурених людей.
5. Створення фейкових сторінок платіжних сервісів і сайтів швидких кредитів для збору персональних даних користувачів. Шахраї таким чином отримують доступ до даних користувача і його фінансів.
6. В Уанеті достатньо часто (особливо перед великими святами) практикується створення підроблених сторінок інтернет-магазинів, які пропонують товари за заниженими цінами з метою збору даних користувачів. На тих, хто попався на цю вудку, оформляють кредити або використовують їхні персональні дані з метою подальших махінацій.
Як не стати жертвою
Якщо шахраєві вдалося обдурити фінансову компанію, то він зазвичай краде від 1,5 тис. грн. до 10-ти. Саме в цьому діапазоні кредитують в інтернеті. Хоча у кожного кредитора свої умови.
«Максимальна сума першого кредиту для нового клієнта, яку ми надаємо, — 1,5 тис. грн. Для постійних клієнтів — до 4 тис. грн. Інші компанії можуть видавати до 10 тис. грн для постійних клієнтів. Такі позичальники, як правило, мають хорошу кредитну історію і вчасно погашають заборгованість. Кредитор, у свою чергу, оцінює платоспроможність позичальника і визначає суму, яку клієнт може отримати, враховуючи ризики та ймовірність повернення позики», — розповів директор компанії «ВЕЛЛФІН» (ТМ CreditUP) Ілля Веселий.
Але от якщо шахраєві вдалося обвести кредитну організацію навколо пальця або позичальник, з різних причин, просто припиняє платити, повернути назад свої кошти непросто. Доводиться залучати до справи поліцію і ходити по судах.
«Відсоток виграшу судових справ близький до 100%. Також слід пам’ятати, що за подібні махінації шахраї відповідають своїм майном. У разі судового розгляду, сума завданих збитків буде зніматися з їхньої заробітної плати», — зазначив Тарас Кузьма.
Щоб не стати жертвою шахраїв, українцям радять стежити за своїми документами: не залишати паспорт і ІПН на видному місці, при втраті — терміново повідомити у відповідні інстанції, написати заяву в поліцію. Також варто пильно стежити за своїми платіжними та кредитними картками, щоб згодом не виявитися «боржником», якого підставлять під чийсь кредит.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас