Пенсійна реформа має бути ухвалена Радою до травня - меморандум з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійна реформа має бути ухвалена Радою до травня - меморандум з МВФ

Казна та Політика
2456
Пенсійна реформа в Україні повинна бути прийнята Верховною Радою до кінця квітня 2017 року, йдеться в опублікованому тексті меморандуму з Міжнародним валютним фондом.
Згідно з опублікованим у вівторок на сайті МВФ текстом меморандуму, пенсійна реформа, яку необхідно прийняти до кінця травня 2017 року, має вступити в силу з 1 січня 2018 року.
Реформа повинна включати в себе новий перелік варіантів виходу на пенсію з більш широким діапазоном пенсійного віку в порівнянні з нині існуючим, пропонуючи громадянину вибір терміну та умов виходу на пенсію, який залежить від загального трудового стажу.
Крім того, необхідно ввести додаткові пенсійні виплати для стимулювання більш тривалої зайнятості громадян та більш пізнього виходу на пенсію.
Згідно з меморандумом, реформа повинна сприяти економії не менше 3% ВВП у довгостроковому плані, в тому числі за рахунок збільшення фактичних років служби (трудового стажу) при виході на пенсію.
В доданих до меморандуму матеріалах йдеться, що середній ефективний вік виходу на пенсію в Україні становить 58,5 років для чоловіків і 55,9 року для жінок, тоді як у середньому по ЄС – 63,5 року і 62,5 відповідно.
На думку МВФ, пенсійна реформа, яка передбачає підвищення пенсійного віку в Україні, створить для працівників додаткові стимули до відстрочення виходу на пенсію, а отже, до обмеження можливого скорочення робочої сили, однак такий пункт самим меморандумом не передбачено.
Міністр соціальної політики України Андрій Рева в коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” заявив, що мова не йде про підвищення пенсійного віку, а лише про плани протягом 10 років ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас