Олег Котляр: не яблуко розбрату. Як укладення корпоративного договору може врятувати спільний бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олег Котляр: не яблуко розбрату. Як укладення корпоративного договору може врятувати спільний бізнес

Фондовий ринок
477
Створення власного бізнесу завжди супроводжується ноткою оптимізму, особливо якщо це починання реалізується спільно з членами сім’ї або друзями. Легко припустити, що в майбутньому все буде добре, оскільки такі відносини побудовані на довірі, а будь-яка пропозиція зафіксувати бізнес-взаємини корпоративним договором може сприйматися як недовіра. Однак з моменту прийняття рішення заснувати компанію і вести спільний бізнес такий договір повинен стати наріжним каменем для успішного розвитку партнерства.
Безумовно, певною мірою статут компанії регулює відносини між акціонерами або засновниками, однак підписання грамотно складеного корпоративного договору стане гарантією уникнення будь-яких небажаних сценаріїв у відносинах між бізнес-партнерами.
До речі, деяким учасникам такої угоди ніколи не доведеться застосувати її положення, водночас з високою часткою ймовірності настане момент, коли інші будуть раді, що підписали її. Слід зазначити, що корпоративний договір можна укласти на будь-якому етапі діяльності компанії.
Навіщо потрібен корпоративний договір?
Причин для укладення корпоративного договору може бути багато, але, в першу чергу це захист власних інтересів.
Будучи конфіденційним документом, корпоративний договір може успішно виконувати функцію захисту активів. Наприклад, у такому договорі можна передбачити особливу процедуру відчуження часток, відому тільки учасникам договору, порушення якої спричинить недійсність всієї угоди.
В такому договорі також можна врегулювати процедуру вирішення суперечок, яка передбачає особливі вимоги до подання позову, дотримання яких гарантує резонність спору і автоматично робить неможливим будь-який позов, поданий з недобросовісними цілями.
Крім того, корпоративний договір є привабливим інструментом з точки зору простоти внесення змін, що актуально для стрімко зростаючого бізнесу, який вимагає попутного регулювання взаємовідносин між інвесторами.
Окремо варто згадати про можливості захисту міноритарних акціонерів. Останні можуть наполягти на включенні в акціонерну угоду положень про право переважного придбання акцій, погодження значних капіталовкладень і багато іншого.
Крім того, на відміну від статутних документів, акціонерна угода не підлягає реєстрації у державному реєстрі.
Застосування корпоративного договору в українських реаліях
Корпоративні договори давно використовуються українськими бізнесменами. Проте раніше це завжди відбувалося на рівні нерезидентних компаній. Так, відсутність можливості підпорядкувати взаємини між бізнес-партнерами іноземному праву служила додатковою причиною для структурування бізнесу за допомогою іноземних компаній, акціонерна угода між якими дозволяє вибрати застосовне право.
З прийняттям проекту Закону «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо корпоративних договорів» № 4470 можна очікувати, що укладення корпоративних договорів на підставі українського права буде розглядатися українськими бізнесменами і юристами як варіант при пошуку оптимальних рішень для врегулювання корпоративних відносин між бізнес-партнерами.
Тим не менш, прийняття Закону не скасовує застарілого в цілому корпоративного законодавства і, зокрема, імперативних норм закону про господарські товариства.
Так, все те, що прямо передбачено Законами України, не можна буде обійти за допомогою корпоративних договорів. Це означає, що на даний момент власникам бізнесу в Україні не надана можливість самостійно формувати основи корпоративних взаємовідносин, укладаючи корпоративні договори.
Водночас, структурування бізнесу за допомогою іноземних компаній надає широкі можливості. Зокрема, юрисдикції з загальною системою права, такі як Кіпр або Велика Британія, дозволяють вибрати застосовне право, спосіб вирішення спорів і, звісно, самостійно врегулювати основи корпоративних взаємин, в тому числі за допомогою акціонерних угод, не кажучи про можливості податкового планування з використанням іноземного елемента.
Тому юристи сходяться на думці, що прийняття в Україні Закону про корпоративні договори – це скоріше індикатор змін, що насуваються, ніж самі зміни. Проте вже сам факт готовності їх впроваджувати, безумовно, матиме позитивний ефект для існуючої системи вітчизняного корпоративного законодавства.
Олег Котляр, юрист ICF Legal Service
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас