Максим Пархоменко: новий Трудовий Кодекс. Кому він більше вигідний - працівнику чи роботодавцю? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: новий Трудовий Кодекс. Кому він більше вигідний - працівнику чи роботодавцю?

Особисті фінанси
923
Зміни до Трудового кодекск України обговорюються в парламенті вже досить давно. На даний момент, виходячи з останніх заяв прес-служби міністра соціальної політики Павла Реви, істотні перешкоди вже усунуто і законопроект буде розглянуто до кінця цієї парламентської сесії, тобто до липня 2017 року. У чому новації даного законопроекту, і яким чином він вплине на відносини роботодавця з працівниками?
В першу чергу, виходячи з нововведень, які розглядаються в документі, чиновники хочуть йти шляхом досвіду європейських колег, покращуючи умови роботи співробітників, а також регулюючи прогалини в законодавстві, які є зараз.
Таким чином, у змінах буде врегульовано процес контролю працівника роботодавцем. Наприклад, встановлення відеокамер для спостереження за виконуваною роботою. Якщо раніше законодавство не враховувало цієї можливості, то зараз цілком можна буде користуватися відеоспостереженням.
У цьому випадку працівник обов’язково повинен бути попереджений про це. Звісно, стежити за працівником у вбиральнях роботодавець не зможе.
В цілому новація актуальна на даний момент, оскільки багато підприємців середньої руки, у яких штат 30-40 осіб, однозначно замислювалися або вже використовують даний вид контролю.
Разом з тим зросте список приводів для звільнення.
До наявних прогулів, крадіжки і пияцтва співробітників додадуться порушення правил безпеки, недостатня кваліфікація та розголошення службової інформації.
Як і раніше передбачено 40 годинний робочий тиждень, але в разі понаднормової роботи тариф працівника зростає в три рази при поточних двох.
У випадку нічних змін зростання окладу за трудові години зростає на 30%, при поточних 20%. При прийомі на роботу обов’язковим стане укладення трудового договору.
Відпочивати працюючі українці також зможуть більше. З поточних 24 днів тривалість відпустки зростає до 28 днів. Передбачені короткі перерви протягом дня, а також обід, який не може бути менше 30 хвилин, але не більше двох годин.
У разі коли чоловік і жінка з однаковою компетенцією виконують аналогічну роботу, вони будуть зобов’язані отримувати рівну заробітну плату.
До початкової версії документа вносилися норми щодо захисту прав секс-меншин, але вони не пройшли читання в парламенті.
У разі скорочення працівника зросте розмір вихідної допомоги.
Якщо роботодавець буде брати на роботу вагітну жінку, то випробувального терміну вона проходити не буде. Для інших працівників випробувальний термін не може бути більше трьох місяців, а для керівників – шість місяців.
Багато експертів назвали нові зміни поганими для працівників. Зокрема їх збентежила норма про звільнення працівника, в рамках якої роль профспілки нівелювалася, за рахунок того, що у разі даної події з нею роботодавцю більше не потрібно буде проводити попередні консультації.
На практиці в нашій країні профспілки не мають якоїсь значної сили чи впливу на роботодавця, бо у цілому фінансуються ним самим.
Тому введення цієї норми суттєво не вплине на працівників. Виходячи з усього сказаного вище, новації у сфері регулювання трудових відносин, на мій погляд, тільки позитивним чином позначаться на нас.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас