В Україні чотири з п'яти пенсіонерів отримують мінімальну суму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні чотири з п'яти пенсіонерів отримують мінімальну суму

Особисті фінанси
811
В Україні четверо з п’яти пенсіонерів отримують мінімальну суму. Тобто фактично виживають від виплати до виплати, економлячи на найнеобхіднішому. У пенсійної еліти – колишніх суддів, прокурорів, держслужбовців першого рангу і нардепів – виплати більше в рази! Наприклад, середня пенсія колишнього судді Конституційного суду – більше 200 тисяч. А пересічного вченого – три тисячі сімсот.
Переглянути розмір пенсії – обіцяють в уряді. Але виконати це багатомільярдні рішення – непросте завдання. Як її вирішать?
Вони пропрацювали по сорок років і більше. Але навіть в старості їм не до відпочинку.
З дванадцяти мільйонів пенсіонерів половина отримує менше півтори тисячі гривень. Але є і “пенсійна еліта”: якщо вірити статистиці, на заслуженому відпочинку аж ніяк не бідують 19000 осіб.
Лілія Таран, провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України дванадцять років вивчає нарахування пенсій. І її саму лякає перспектива виходу на заслужений відпочинок.
Більшість нарахувань “прив’язані” до застарілих зарплат. Навіть якщо ви добре заробляли і маєте великий стаж, без урахування сучасних окладів ваша пенсія залишиться маленькою.
Формула пенсії така: середню зарплату в країні множимо на коефіцієнт зарплати і ще раз – на коефіцієнт стажу.
Зараз пенсії розраховані з урахуванням середньої зарплати від 1197 гривень. За останні років десять вона збільшилася майже в три рази – тому в уряді пропонують за основу взяти нинішні 3764 гривні. Але для цього знадобляться десятки мільярдів гривень! Тому чиновники пропонують знизити коефіцієнт стажу – інакше, мовляв, бюджет не потягне.
Тобто, людина, яка пропрацювала 35 років і отримувала середню зарплату, отримає 1317 гривень – на рівні прожиткового мінімуму.
Однак якщо зарплата була в два рази вище середньої, то і пенсія буде в два рази вище мінімальної – 2634 гривні.
В результаті перерахунку пенсії можуть зрости і на 50 гривень, і навіть більше ніж на тисячу – в залежності від окладу і стажу конкретного пенсіонера.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас