Лікарі створили нейроінтерфейс для паралізованих рук, що контролюється мозком людини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лікарі створили нейроінтерфейс для паралізованих рук, що контролюється мозком людини

Технології&Авто
768
У США нові технології дозволили паралізованому чоловікові частково контролювати рухи руки за допомогою сигналів головного мозку, йдеться в дослідженні, опублікованому в медичному журналі Lancet.
53-річний Білл Кочевар був паралізований вісім років тому в результаті ДТП. Завдяки роботі вчених приватного Університету Кейс Вестерн Резерв у Клівленді (штат Огайо), чоловік став першою людиною з діагнозом квадриплегія (параліч чотирьох кінцівок), який зміг частково повернути контроль над рухом рук.
У рамках дослідження в рухову зону кори головного мозку Кочевара помістили особливі електронні імплантати, що дозволяють декодувати сигнали мозку, а передпліччя — спеціальні сенсори, які зчитують сигнали мозку за допомогою комп’ютерного інтерфейсу й дозволяють стимулювати рух руки. Вчені також прикріпили до руки чоловіка особливий автоматичний механізм.
“Ми повідомляємо про результати дослідження за участю людини, яка отримала пошкодження спинного мозку, яка координувала простягувальні і хапальні рухи, використовуючи свою паралізовану руку і кисть, що були реанімовані за допомогою імплантованій функціональній електростимуляції, і керовані за допомогою сигналів кори головного мозку“, – пише Lancet.
“Це дослідження вперше демонструє можливість подолання ушкоджень спинного мозку і відновлення певної незалежності для людини з квадриплегією“, — заявив газеті Financial Times керівник проекту Боб Кірш.
Як пише видання, Кочевару потрібні тривалі тренування і підготовка через атрофію м’язів. Відзначається, що рухи поки що здійснюються повільно. Головним досягненням став той факт, що Кочевар зміг поїсти без сторонньої допомоги.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас