Вчені запатентували пшеницю з підвищеною засвоюваністю фосфору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені запатентували пшеницю з підвищеною засвоюваністю фосфору

Аграрний ринок
458
Данські дослідники з Орхуського університету розробили і запатентували новий вид пшениці зі збільшеним вмістом фітазного ферменту, який допомагає поліпшити засвоюваність деяких життєво необхідних мінералів, включаючи кальцій і фосфор.
Спочатку дослідники кафедри молекулярної біології і генетики Орхуського університету виявили в злакових рослинах гени, які відповідальні за вироблення фітазного ферменту. Цей фермент допомагає руйнувати фітат — антипоживну речовину, яка перешкоджає засвоєнню фосфору і кальцію при вживанні пшениці в їжу. Дослідження опубліковане в науковому журналі Animal: An International Journal of Animal Bioscience.
«Ми знайшли в злакових рослинах гени, які важливі для контролю фітазної активності в рослині. Після цього ми виявили рослину-мутанта, в якій ці гени виражені більш яскраво, ніж у звичайних злаках, що призводить до збільшеного вироблення фітазних ферментів», — цитує одного з авторів дослідження Хенріка Брінча-Педерсона видання Science Daily.
Вчені посилили унікальні властивості виявленого виду пшениці і запатентували його спільно з британською компанією Plant Bioscience під назвою Highphy. Під час тестування нового злаку на курках-бройлерах ті птахи, яких годували виключно пшеницею Highphy, поліпшили коефіцієнт засвоюваності кальцію і фосфору (14,6% і 22,8% відповідно) порівняно з тими, яких годували сумішшю з традиційного корму і нового виду пшениці.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас